Novoměstští hasiči se pustili do tréninku na překonání rekordu

Novoměstští hasiči se pustili do tréninku na překonání rekordu

Do pokusu o překonání rekordu v dálkové dopravě vody, který organizuje Sbor dobrovolných hasičů Nové Dvory, se zapojili i hasiči z Novoměstska. A protože se datum konání neúprosně blíží, začínají už pomalu trénovat.

Současný rekord – 47,2km, 567 kusů hadic a 145 čerpadel – se 8. května pokusí hasiči překonat. Trasa vedoucí z Dolních Louček na vrchol Devíti skal bude měřit 62 km a organizátoři předpokládají použití 3 400 ks hadic a 154 čerpadel.


Novoměstský okrsek dostal na starost sedmý úsek, jehož začátek je za čtyřicátým šestým kilometrem a končit bude padesátým čtvrtým kilometrem v katastru obce Kadov. Pouze osm kilometrů dlouhý úsek je ale jedním z nejhorších částí celé trati. Novoměstské hasiče tady totiž čeká stometrové převýšení.


„Musíme nacvičit, jestli nám stroje budou schopny zastavit vodu. Náš úsek má převýšení sto metrů, což je poměrně hodně,“ říká velitel zásahové jednotky SDH Nové Město na Moravě Roman Dobrovolný.


Pod vedením velitele okrsku Jiřího Mrkose trénovalo v lokalitě mezi obcemi Rokytno a Vlachovice sedm hasičských sborů. Toto území bylo vybráno zejména z toho důvodu, že terén je tu přibližně podobný svěřenému úseku. Navíc se nachází bokem hlavních tras a tudíž je zde menší pohyb motoristů, cyklistů a chodců. Hasiči tak mohli v klidu zkoušet, zda budou či nebudou schopni svůj úkol splnit.

 

Cvičení proběhlo téměř bez problémů a menší zjištěné závady bude možné do osmého května ještě doladit. Rekord je rekord, a i když není jisté, že ten minulý bude překonán, musí se o to členové hasičských sborů alespoň pokusit.