Na maršovskou rychtu umístí pamětní desku sourozencům Křičkovým

Na maršovskou rychtu umístí pamětní desku sourozencům Křičkovým

Letošní rok je v Novém Městě na Moravě věnován bratřím Křičkům. Jednou z mnoha akcí, kterou chce město uctít slavné sourozence, je instalace nové pamětní desky.

„Máme s vlastníkem nemovitosti předběžně domluveno, že na budovu maršovské rychty, která je z hlediska bratří Křičků významná, nainstalujeme novou pamětní desku. Připomínka je už uvnitř budovy v prvním poschodí, tam ale nemají běžní návštěvníci přístup, proto chceme pamětní desku zvenku,“ vysvětlil starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Sourozenci Křičkovi se v Maršovicích ani v Novém Městě na Moravě sice nenarodili, přesto je jejich jméno s tímto regionem nerozlučně spjato. Snad každý místní patriot zná Bábinčin maršovský valčík z pera hudebního skladatele Jaroslava Křičky nebo básně jeho bratra Petra inspirované milovaným Novoměstskem.

Nejdéle ze všech sourozenců zůstala Maršovicím věrná Pavla Křičková, neúnavná sběratelka horáckého nářečí, která se nakonec stala dědičkou rychty. „Nebýt toho, že rychtu v padesátých letech převzal stát, hospodařila by tam velice dlouho,“ připomenula spisovatelka Věra Rudolfová, která neprávem opomíjené Pavle věnovala jeden ze svých vzpomínkových knižních medailonků.

S nabídkou na vytvoření nové pamětní desky se novoměstská radnice obrátila na akademického sochaře Jiřího Plieštika, se kterým město v minulosti již několikrát k oboustranné spokojenosti spolupracovalo. Z jeho ateliéru pochází busta lékaře, básníka a překladatele Jana Svítila-Karníka nebo bronzová plastika Nehmatatelná postava, která je umístěna na Komenského náměstí.

„Nabídku jsem obdržel, ale ještě není nic definitivně rozhodnuto. Uvažuji o litinové desce, ale ani to není konečné, je to pouze námět. Nejdříve musím na místo zajet a všechno si takříkajíc ohmatat. Vše je ve fázi příprav,“ sdělil na otázku jak by měla pamětní deska sourozencům Křičkovým vypadat sochař Jiří Plieštik.

Jasno ale není ani v tom, kdy bude nová pamětní deska odhalena. Jediné, co je jisté, je skutečnost, že by ke slavnostnímu aktu mělo dojít ještě v tomto roce.