Domanínský rybník – sezóna bude!

Domanínský rybník – sezóna bude!

I když byla avizována výluka v letošní turistické sezóně, koupat se v Domanínském rybníku v letních měsících přece jen nakonec budeme.

„Rybník už je napuštěný. Musím říct, že nám přálo počasí a to zejména v zimě. Bylo zamrzlo, takže jsme ho mohli rychle odbahnit. A i když se to možná někomu nelíbí, že je teď hodně srážek, pro nás je to opět výhoda,“ pochvaluje se příznivé podmínky místostarosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Vojta.

Díky tomu, že se rybářskému svazu podařilo získat dotaci na opravu Skalského rybníku, byl jeho soused velmi rychle napuštěn. Spolu s vodou putovalo ze Skalského rybníku téměř šest tisíc raků a čtyři tisíce škeblí. Tento úctyhodný počet vodních živočichů byl následně rozdělen a polovina najde svůj nový domov v sousedním „Domaňáku“.

Od odbahnění Domanínského rybníku, které v zimních měsících proběhlo, si realizátoři slibují hlavně zvýšení kvality vody a to nejen pro koupající a rekreující se návštěvníky, ale také pro vodní živočichy. „Dodatečně byly prováděny ještě revitalizační opatření podle požadavků Agentury ochrany přírody a krajiny. V místech, která jsou trvale podmáčena, vznikly tůně pro obojživelníky,“ uvedl vedoucí bystřického odboru životního prostředí František Klimeš.

Celková revitalizace Domanínského rybníka přišla město na dvacet pět miliónů korun. Devadesát procent všech nákladů bylo čerpáno z fondů Evropské unie. Podle Josefa Vojty budou v následujících dnech ještě nutné estetické dodělávky jako je například úklid hráze a její zatravnění. Vše by ale mělo být hotovo do konce června.