Studnické stožáry

Vždy, když vidím rubriku „kopce, skály, výhledy", vzpomenu si na stožáry na Studnicích. Stojí na kopci, ze kterého je široko daleko vidět a z jejich vrcholu by byla vyhlídka určitě jedinečná.

Není to tak dlouho, co Nové Město uvažovalo o využití jednoho ze stožárů a chtělo z něj udělat rozhlednu. Tento nápad ale brzy zanikl, zřejmě z nutnosti jiných investic. Je to docela škoda, už proto, že by se stožáry do dvou let měly úplně zrušit.

Nejde tu jen o výhled, ale stožáry sloužily pro mnohé turisty jako významný orientační bod. Jsou už zdálky viditelné a nemůžete si je s ničím jiným splést. Mnozí z vás jistě namítnou, že krajinu hyzdí, ale za ty roky, co tu stojí, jsme si na ně už docela zvykli. A zesilovače na mobilní telefony, které všude rostou jako houby po dešti, jsou určitě se svou červenobílou barvou mnohem ošklivější.

Před nedávnem jsme na jeden ze sloupů vylezli a udělali několik fotek. I přes to, že byl opar, byl výhled vynikající. Je samozřejmé, že pokud by se někdo rozhodl změnit sloup na rozhlednu, musel by si nejdříve vyžádat vyjádření statika. Sloupy už nejsou nejmladší, přece jen něco pamatují. Ale všechny je zlikvidovat by byla určitě škoda.

Sloupy zde byly vybudovány v roce 1980 a je to vlastně světový unikát. V okolí Nového Města se již od roku 1939 měří v zimních měsících námraza. Nejdříve u Nové Vsi, pak u Studnic a posléze byly na měření námrazy postaveny zmiňované sloupy. Vlastní je Výzkumný ústav energetický Brno, který stále vede ještě jednání o jejich zachování.

Lézt na stožáry samozřejmě není nijak povoleno a náš počin byl uskutečněn pouze na vlastní nebezpečí. Není nutné nás tedy následovat. Jen jsem chtěla zveřejnit pár fotek, aby si každý udělal úsudek sám a viděl, jaký je z těchto míst krásný výhled a bylo by škoda toho nevyužít.