Buchtův kopec

Jednou z dominant Žďárských vrchů je Buchtův kopec. Rozhodně je nepřehlédnutelný a to hlavně díky radiolokátoru umístěném na jeho vrcholu. Tím se také stává nejvýše položeným obydleným místem v této lokalitě.





Radar na Buchtově kopci, jehož provoz byl zahájen v dubnu roku 1997, zná téměř každý návštěvník Žďárských vrchů. Málokdo si však mohl dopřát výhled na okolí z jeho vrcholu. Ani to ale není nemožné. Po domluvě to případným zájemcům pracovníci Řízení letového provozu České republiky umožní.


Pokud však trpíte závratí, rozhodně se na tuto dobrodružnou výpravu nepouštějte. Cesta nahoru vede po strmých schodech, skrz které vidíte nebezpečnou hloubku pod vámi. Není to nejpříjemnější pocit. Ještě horší zážitek vás ale čeká při překonávání malého můstku, spojujícího přístupové schodiště s vyhlídkovou terasou, umístěnou přímo pod kopulí radaru.
Výhled, který se vám po statečném překonání této překážky naskytne, vás ale odškodní za přestálý strach. Protože je radiolokátor nejvyšším bodem Žďárských vrchů, nemůže se stát, že by vám z tohoto místa cokoliv bránilo v rozhledu. Okolní, něžně zvlněnou krajinu, zde máte jako na dlani. V dáli spatříte při dobré viditelnosti Krkonoše i Jeseníky. Nádherný pohled je i na obec Sněžné a nedaleký Milovský rybník. Zahlédnout můžete i štíhlou siluetu karasínské rozhledny.


A pokud budete mít takové štěstí na průvodce jako my, dostane se vám pozvání i do řídícího centra letového provozu. V této místnosti si jistě vzpomenete na napínavé filmy, ve kterých hraje jednu z hlavních rolí řídící věž. Na monitoru se neustále pohybuje čára radaru a kontroluje vzdušný prostor nad naší republikou. V době naší návštěvy bylo v této lokalitě ve vzduchu okolo sto osmdesáti letadel. Pokud si spočítáte, kolik pasažérů je v každém z nich, vyjde vám úctyhodné číslo dokumentující počet osob, které se v danou chvíli doslova „vznášejí v oblacích".


Radiolokátor na Buchtově kopci řídí civilní letový provoz. Patří mezi radary sekundární, což znamená, že komunikuje se zařízením umístěným na palubě letadla. Rozhodně se neubráníte tomu, abyste fascinovaně nehleděli na obrazovku a nesledovali pohybující se čtverečky označené písmeny a čísly představující letadla. Napjatě sledujete, jak se k sobě přibližují. Už už to vypadá, že se dotknou. Doslova v poslední vteřině se jeden z nich odkloní ze své dráhy a obletí svého souseda.


Prostor řídícího centra je i pro laiky nepochybně stejně zajímavý jako vyhlídková terasa. Ale Buchtův kopec má ještě jednu zvláštnost. Málokdo ví, že se v budově kromě radiolokátoru a řídícího střediska nachází i rekreační zařízení. Pro zájemce tu jsou k dispozici tři byty se sociálním zařízením a plně vybavenou kuchyní. Chvíle odpočinku je možné příjemně strávit ve společenské místnosti, do které se pohodlně vejde až dvacet osob. Pro sportovně zdatné rekreanty je připravena tělocvična a stolní tenis. V létě je možno využít i venkovní posezení s grilem nebo bazén a hřiště. Možnost ubytování na tomto místě ale ocení hlavně turisté, kteří odtud mohou podnikat výlety do dalekého okolí.