Slovinsku se raději vyhněte

Slovinsku se raději vyhněte

Chystáte-li se na dovolenou do Chorvatska, volte raději cestu jinudy než přes Slovinsko. Nikde jinde nenasbírali návštěvníci v poslední době tolik negativních zkušeností, jako v této zemi.

Hlavním důvodem nespokojenosti projíždějících turistů není jen špatný stav silnic, ale i nepřiměřeně drahá dálniční známka, špatné dopravní značení, velmi nepříjemní policisté a obrovské pokuty za přestupky. Průjezd Slovinskem vás pak může přijít na stejné peníze, jako polovina osmidenní dovolené.

Nejlevnější dálniční známka, týdenní, vás vyjde na 15 eur. Většina turistů se ale vrací až osmý den a znamenalo by to pro ně zakoupit si další známku. Půlroční dálniční nálepka stojí 30 eur. To je výrazně vyšší cena, než jakou zaplatíte v okolních státech. Proto se řidiči raději snaží dálnici objet. Ale ouha. Slovinské silnice první třídy jsou srovnatelné s našimi „dvojkami a trojkami“ a dopravní značení Slovincům také žádné vrásky nedělá.  Ba naopak. Dalo by se říct, že jsou s nevyhovujícími směrovkami maximálně spokojeni. Zdejší policisté totiž stojí právě v tom místě dálnice, kam musí turista nevyhnutelně zabloudit.

Slovinští policisté jsou navíc velmi nekompromisní a nepřátelští. Jejich prvním činem je zabavení pasu, pak jsou teprve ochotni komunikovat. Jednají z pozice síly a nepřipustí, aby se řidič domáhal překladatele či zástupce ambasády. Když nerozumíš, tvoje chyba. Pokuta za jízdu po dálnici bez nálepky je od 300 do 800 eur. Pokud zaplatíte pokutu ihned na místě, může (ale také nemusí) vám být snížena až na polovinu.

Ale i další přestupky jsou trestány tak trochu nepřiměřeně. Podle informací z Ministerstva zahraničních věcí ČR je za:

„překročení povolené rychlosti v obci o více než 30 km/h 1.000 eur
překročení povolené rychlosti v obci o 20 – 30 km/h 500 eur
překročení povolené rychlosti v obci o 10 – 20 km/h 250 eur
překročení povolené rychlosti v obci do 10 km/h 80 eur
překročení povolené rychlosti mimo obec o více než 40 km/h 380 eur
překročení povolené rychlosti mimo obec od 30 do 40 km/h 240 eur
překročení povolené rychlosti mimo obec od 20 do 30 km/h 120 eur
překročení povolené rychlosti mimo obec do 20 km/h 60 eur
překročení povolené rychlosti na dálnici a rychlostní silnici o více než 50 km/h 300 eur
překročení povolené rychlosti na dálnici a rychlostní silnici od 40 do 50 km/h 200 eur

překročení povolené rychlosti na dálnici a rychlostní silnici od 30 do 40 km/h 150 eur
překročení povolené rychlosti na dálnici a rychlostní silnici od 20 do 30 km/h 100 eur
překročení povolené rychlosti na dálnici a rychlostní silnici do 20 km/h 50 eur
řízení pod vlivem alkoholu od 180 do 950 eur
řízení pod vlivem drog 950 eur
telefonování při jízdě 120 eur
jízda bez použití bezpečnostních pásů 120 eur

jízda bez přikázaných světel 50 eur
nezastavení před přechodem, na kterém je chodec a nebezpečné předjíždění 500 eur


Pokutu je třeba uhradit na místě. V případě nedobytnosti při povinnosti úhrady pokuty na místě může následovat vystavení poštovní složenky za účelem pozdější úhrady (v případě nižších částek, není taxativně vymezeno). V případě vyšších částek může policista zabavit některé doklady včetně cestovního pasu až do termínu projednání na místním přestupkovém soudu. V případech těžších provinění může policista provinilou osobu zadržet až do doby soudního jednání. Z praxe lze doporučit udělenou pokutu zaplatit na místě, ihned a bez jakéhokoliv smlouvání. V Slovinsku existuje peněžní transfer Western Union s tím, že o víkendech a v noci této služby prakticky nelze využít. V této souvislosti lze doporučit pouze striktní dodržování dopravních předpisů a pro případný přestupek mít k dispozici dostatečnou finanční hotovost právě pro případ potřeby okamžité úhrady pokuty přímo na místě.
Upozornění: Slovinská policie důrazně dohlíží na dodržování předpisů a při zjištění přestupku vystupuje nekompromisně, avšak korektně a vždy v souladu se služebními předpisy a zákonem. Míra korupce je u slovinské policie téměř nulová. V žádném případě se proto nedoporučuje o případném dopravním přestupku a stanovené pokutě s policisty diskutovat či se snažit výši pokuty jakkoliv „usmlouvat“. V takovém případě policie celou záležitost okamžitě postupuje bez ohledu na dobu události přestupkovému soudci a až do projednání tímto soudem (přestupkový soud má 48 hodin na projednání od obdržení spisu) není možné dosáhnout jakéhokoliv vývoje. Podle zákona o přestupcích, pokud existuje obava, že se pachatel vyhne procesu projednávání přestupku či zaplacení stanovené pokuty odjezdem do ciziny, může policie (soud) svým usnesením rozhodnout o dočasném zadržení cestovního pasu, řidičského průkazu a dalších dokumentů k vozidlu a zboží bez ohledu na skutečnost, zda je provinilá osoba skutečně vlastní. Doklady jsou vráceny až po ukončení soudního řízení případně po zaplacení pokuty. Pokud se osoba, která se dopustila dopravního přestupku, rozhodne pokutu uhradit na místě v hotovosti, může být výše pokuty částečně snížena. Po postoupení případu přestupkovému soudci je provinilá osoba v případě, že soud potvrdí rozhodnutí policie (což se stává ve více než 90% případů), povinna zaplatit pokutu v plné výši a navíc uhradit i soudní výlohy spojené s daným případem.“

Takže pokud můžete, raději se Slovinsku vyhněte. Předejdete tak nepříjemným překvapením a ušetříte si pár euro na dovolenou.