Na opravy v městské památkové zóně přispěje stát

Čtyři sta tisíc korun obdrželo Nové Město na Moravě z ministerstva kultury na opravy objektů v městské památkové zóně.  

Z těchto financí může čerpat jak město samotné, tak i soukromí vlastníci. Státní peníze však musí být použity pouze na údržbu památek nacházejících se v městské památkové zóně. Do té patří nejen budovy a sochy na Vratislavově náměstí, ale i tytéž objekty na náměstí Komenského a Palackého, boží muka na ulici Jánské, měšťanské domy na ulici Žďárská a Nečasova a pár dalších pamětihodností.

 

Peníze určené k výše uvedenému účelu neobdrželo Nové Město na Moravě poprvé. Letošní příspěvek bude rozdělen do šesti objektů, z nichž tři jsou městské, druhá polovina se nachází v rukou soukromých vlastníků. Pro památky v péči města připadne tři sta jedenáct tisíc korun, zbytek bude k dispozici dalším majitelům nemovitostí.

 

Podle místostarosty Nového Města na Moravě, Stanislava Marka, už jsou vytipovány památky, které je nutné obnovit. Jde především o zrestaurování sochy Františka Palackého, opravu střechy Horáckého muzea, což znamená její vyčištění od holubího trusu a následný nátěr šindelů a třetím objektem, na jehož údržbu budou finance použity, je budova lékárny u Salvátora, která taktéž patří do obecního vlastnictví. Zde by se měla provést oprava části střechy a renovace dlažby v průjezdu.

 

Příspěvek od státu je ovšem podmíněn tím, že město i soukromí vlastníci na opravy přispějí určitou částkou z vlastní kapsy.