Bystřice chce novou dominantu

Odlesnění Zelené hory ve Žďáru nad Sázavou, které dalo vyniknout kráse a jedinečnosti poutního kostela sv. Jana Nepomuckého, zaujalo bystřické radní natolik, že přemýšlí o nové dominantě na kopci zvaném Hora.

Samozřejmě, že by v tomto případě nešlo o finančně velice nákladnou výstavbu poutního kostela. Ale určitý zajímavý architektonický prvek, který by byl zdaleka viditelný, by se stal zcela jistě nemalým přínosem pro město a jeho turistický ruch. Hora je navíc v současné době odlesněná a tak se naskýtá nejlepší příležitost vytvořit na jejím vrcholu něco nového.

Proto Bystřice nad Pernštejnem vyhlašuje soutěž „O novou dominantu města“. Je určena jak laikům, tak i profesionálům. Vítěz si odnese dárkový šek v celkové hodnotě deset tisíc korun.

Mantinely nejsou prakticky žádné. Jde jen o to vymyslet a také ztvárnit, jak by měla bystřická dominanta na kopci zvaném Hora vlastně vypadat. „Jsme zvědaví, co soutěžící vymyslí. Jejich návrhy nehodláme nijak limitovat, je úplně jedno, co navrhnou. Rádi bychom oslovili i fakultu architektury, jejich projekty by mohly být také zajímavé“, podotkl místostarosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Vojta.

Už od padesátých let devatenáctého století stávaly na tomto místě tři kříže. A jejich torza je možné zde nalézt ještě dnes. Podle starosty města Karla Pačisky zde kdysi bývalo popraviště. S trochou nadsázky by se dalo říct, že místo, kde má nová dominanta vzniknout, mělo poněkud temnou a strašidelnou minulost.

Před několika lety došlo k devastaci vrcholu kopce tím, že na něj bylo navezeno množství hlíny, aby se tak prodloužila sjezdovka, která je vybudována na jedné straně Hory. Tím byla zrakům bystřických skryta i torza tří křížů a tak zde není nic, co by na první pohled upoutalo a zaujalo.

„Hora se navíc nachází na pomyslné duchovní ose města“, říká Karel Pačiska. „Tato přímka spojuje kapličku sv. Anny, kostel na hřbitově, kostel sv. Vavřince a kopec Horu. Kromě toho, že se vše nachází na jedné přímce, jsou objekty i ve stejné vzdálenosti,“ upřesňuje starosta.

Kromě dominanty města by na Hoře měla postupem času vzniknout i klidová zóna s parkovou úpravou. Uzávěrka soutěže je 31. srpna.