„Město Žďár nad Sázavou na starých fotografiích“

Nestihli jste si zakoupit publikaci „Město Žďár nad Sázavou na starých fotografiích“? Nevadí. Zanedlouho bude opět k dostání.

Tato kniha plná historických pohlednic města byla rozebrána okamžitě. Náklad ve výši sedm set padesát výtisků rozhodně nestačil na uspokojení náruživých čtenářů a žďárských patriotů. A není se čemu divit. Pamětníci si nad knížkou rádi zavzpomínají, mladší ročníky zase často nevychází z údivu, jak moc se město v průběhu let změnilo. Na pohlednicích z první poloviny devatenáctého a druhé poloviny dvacátého století je zachycen postupný vývoj Žďáru nad Sázavou.


Poutavý text Ivo Filky také hodně přispěl k úspěšnosti publikace. Dočtete se v ní třeba o tom, jak vlastně pohlednice vznikla a kterak se vyvíjela, nechybí ani informace o jejich fotografech a nakladatelích. Historické pohlednice samotné jsou v knížce rozděleny do několika skupin. Díky nim pak můžete posoudit, jak dalece se změnilo třeba náměstí Republiky, žďárské ulice, kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře nebo zámecký areál.



Zajímavou kapitolou jsou i okénkové pohlednice, které znázorňují mozaiku pohledů na město. Žďár nad Sázavou na nich uvidíte v několika různých záběrech, které spolu nesouvisí, ale jejichž spojením vznikl dokonalý celek.


Z publikace se dozvíte i původní názvy náměstí a ulic. Málokdo například ví, že náměstí Republiky se původně jmenovalo Horní rynek. V roce 1897 bylo přejmenováno na Velké náměstí, později na Masarykovo náměstí. Dnešní název je už čtvrtý v pořadí.


Kniha byla rozebrána hned při svém křtu v Čechově domě a dlouho se marně hledali sponzoři, kteří by zaplatili dotisk. Dnes už jsou peníze pohromadě a tak se můžeme těšit na dalších tisíc výtisků