Dočkají se děti z Jiříkovic nového hřiště?

Dočkají se děti z Jiříkovic nového hřiště?

Místní části jsou tak trochu jako Popelky. Města jsou sice ráda, že je mají, protože to pro ně znamená více peněz do vlastního rozpočtu, většinou ale nejsou nijak zvlášť ochotna projevit přehnanou péči o tyto „přívažky“.  

Jak vždy říkával jeden nejmenovaný bývalý novoměstský starosta, „místní části nejsou prioritou“. Občas se sice nějaké peníze do vesnic spadajících pod správu měst nasypou, ale ve většině případů jde jen o to zavřít pusu těm, kdo začínají vystrkovat růžky. Někteří zastupitelé došli dokonce tak daleko, že na výtku, že v místních částech není ani funkční hřiště odpovídají větou: „Však máte všechno ve městě, tak co vlastně chcete?“ Podle nich mají zřejmě rodiče poslat děti autobusem do města, aby se jely sportovně a kulturně vyžít.

 


Ani v Jiříkovicích, místní části Nového Města na Moravě, zatím žádné hřiště není. Vlastně je, i když se tento neupravený plácek dá dětským hřištěm nazývat pouze s obrovskou dávkou fantazie a velkým sebezapřením. Snad se ale začíná blýskat na lepší časy. Rada města na svém posledním zasedání přiklepla Jiříkovicím osmdesát tisíc korun na projekt nového sportoviště.

 


„Stávající hřiště, to je vlastně pouze kus pozemku, který mělo město v nájmu. Ale děti si sem stejně moc hrát nechodily, protože se to majiteli nemovitosti nelíbilo. Město v loňském roce tuto parcelu vykoupilo. Původně chtěli získat do vlastnictví jen menší část, nakonec se nám podařilo docílit toho, že pozemek na nové hřiště má 3157m²,“ pochvaluje si předsedkyně zdejšího osadního výboru Ilona Komínková.

 




Jiříkovičtí by chtěli, aby na tomto místě vznikl plácek na malou kopanou obklopený prolézačkami a houpačkami, dále volejbalový kurt a v horní části pak oddychová zóna s ohništěm. „Vloni jsme tento návrh dávali do rozpočtu, což vůbec neprošlo. Nezbylo nám nic jiného, než na městský úřad neustále chodit a tlačit. Dokonce jsme jim předložili i vlastní zpracovaný projekt. Nakonec to přece jen šlo do rady a musím říct, že rada projevila dobrou vůli a vyšla nám vstříc,“ pokračuje Ilona Komínková.

 


Osmdesát tisíc na projekt bylo Jiříkovicím, díky vstřícnému kroku města, schváleno. Okolo šedesáti místních dětí se snad časem dočká kvalitního sportoviště. Teď jde jen o to, za jak dlouho se výstavba hřiště zrealizuje. Aby se do té doby nestali z malých capartů tátové a mámy.