Devětsil Vysočiny

Devětsil Vysočiny

S tímto názvem se teď můžete setkat častěji a to v souvislosti s novými reklamními předměty města Žďár nad Sázavou. Deštníky, trička i hrnky budou označeny devíti piktogramy, jménem města a výše uvedenými slovy. 

 

Jméno byliny, která se velice často se vyskytuje na území Žďárských vrchů, nebylo vybráno náhodně. Děvětsil označuje nejen počet piktogramů, ale zvolen byl i s ohledem na své jedinečné léčebné účinky. Jeho kladný vliv na choroby dýchacích cest má poukázat na čistotu zdejšího životního prostředí.

Vyobrazené piktogramy se vztahují ke kulturním, historickým i průmyslovým tradicím města. Rychlobruslařka připomíná světové úspěchy Martiny Sáblíkové. Další obrázek upozorňuje nejen na dávné tradice železářství na Žďársku, ale vyjadřuje i přítomnost, tedy existenci úspěšného podniku Žďas. Džbánek je symbolem tradičního folkového festivalu, kniha zase žďárského Muzea knihy. Zámek reprezentuje zdejší továrnu na kovové zboží Tokoz. K městu samozřejmě patří i sporty. Na propagačních materiálech jsou zastoupeny lyžařem a cyklistou, kteří charakterizují nejčastější sportovní disciplíny v regionu. Jeřabina připomíná každoroční festival výtvarné, hudební a dramatické tvorby nazvaný „Slavnosti jeřabin“ a samozřejmě, že nesmí chybět ani piktogram Zelené hory, nejznámějšího poutního místa široko daleko.

 


 


 



Mohlo by se zdát, že se prezentace Žďáru nad Sázavou omezila pouze na město samotné a zcela vynechala přírodní krásy okolí. Podle tvůrců však není nutné tuto záležitost neustále připomínat. „Myslíme si, že v České republice není snad nikoho, kdo by pochyboval o tom, že je na Vysočině krásně.“

Veškeré reklamní předměty jsou prodejní, a pokud by vás zajímaly jejich ceny, pak vězte, že tričko s barevnými piktogramy je k mání za 130Kč, černobílé za 125Kč, deštník za 140Kč a za hrnek zaplatíte 140Kč.