Už rostou!

Už rostou!

Letošní houbařská sezóna už je pomalu, ale jistě, tady. Náruživí houbaři se vydávají do lesů a přicházejí se pochlubit prvními, ale o to cennějšími úlovky.

Masité růžovky nacházíme už delší dobu, ale ne každý je sbírá. Mnozí mají strach ze záměny s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Ale ten, kdo růžovku bezpečně pozná, ví, že patří mezi nejlepší jedlé houby.

 


Nepřehlédnutelný je i hřib kovář se svým sametově hnědým kloboukem. Na Vysočině se vyskytuje v hojném počtu a pokud někde nějakého potkáte, nezapomeňte prohledat okolí. Určitě se nedaleko ukrývají jeho mladší či starší bráškové.

 


Nejvíce oblíbený a mezi houbaři i nejvíce ceněný je takzvaný pravák. Ovšem do rodiny „praváků“, tedy pravých hřibů, patří hřib smrkový, dubový, borový i bronzový. Těmto houbám se nevyrovná, podle mínění znalců, žádná jiná. Jsou to jedny z nejlepších hub vůbec a jejich použití v kuchyni je naprosto všestranné.

 


Ať už sbíráte pouze hřiby nebo i růžovky či neprávem opomíjené holubinky, důležité je, že si uděláte čas na nádhernou procházku lesním tichem, nadýcháte se čerstvého vzduchu a donutíte své tělo k pohybu. Prostě spojíte příjemné s užitečným.