Sběratel autogramů

Sběratel autogramů

Někdo sbírá známky, jiný pivní etikety a Tomáš Bukáček ze Žďáru nad Sázavou začal už ve svých dvanácti letech shromažďovat autogramy slavných osobností. Má jich už docela slušnou sbírku a tak není divu, že se rozhodl vydat své poklady na obdiv veřejnosti.

Od 3. června do 30. října má každý návštěvník hradu Svojanova možnost prohlédnout si autogramy slavných, které se nachází v soukromém vlastnictví Tomáše Bukáčka.

Je to vaše první výstava?

Ne, už pátá. Vystavoval jsem v Novém Městě na Moravě, Žďáru nad Sázavou, Humpolci a Telči. Vloni jsme byli na výletě na Svojanově a společně jsme domluvili zdejší výstavu.

Jakým způsobem získáváte autogramy do své sbírky?

Většinou pomocí internetu. I když občas se snažím získat je tak trochu postaru, tedy návštěvou divadel a různých akcí. Pak jsem taky členem Klubu sběratelů autogramů, který dvakrát ročně pořádá autogramiádu s pozvanými hosty. S ostatními členy si pak některé „úlovky“ měníme. Je to trochu podobné, jako když se sbírají známky. Když si někomu napíšu o autogram, přikládám do obálky dva nebo tři lístky. Jeden pro sebe a další na výměnu.

Kolik autogramů už vlastníte?

Mám jich dvanáct a půl tisíce ze sto osmdesáti států. Vloni jsem docílil kompletní kolekce podpisů našich prezidentů, od Tomáše Garrigua Masaryka až po Václava Kaluse. Dlouho mi chyběl podpis Klementa Gottwalda, ale nakonec jsem jej sehnal v jednom antikvariátu v Brně. To považuji za nejcennější část své sbírky.

Máte prezidentskou sbírku, jaké další kategorie vlastníte?

Sbírku si třídím na sportovce, českou politiku, zahraniční politiku a ostatní. Do té poslední kategorie spadají herci, zpěváci, spisovatelé a výtvarníci. Moje sbírka je všeobecná, nespecializuji se jen na konkrétní osobnosti. Navíc ke každému autogramu připojuji fotografii a životopis.

Jsou některé autogramy cennější než druhé?

To asi ne. I když hůře se shání autogramy nežijících osobností.

Dají se autogramy i zpeněžit?

Dají, ale o tom docela nerad mluvím. Já s nimi rozhodně neobchoduji. Občas se mezi sběrateli objevují i falza, zrovna před nedávnem mediálně proběhla kauza s jedním sběratelem, který v antikvariátu nakupoval fotky slavných a dodatečně k nim přidával podpisy.

Který autogram jste získal jako první?

V roce 1984, to bylo v době, kdy jsem ještě žádné podpisy nesbíral, byla v Novém Městě na Moravě skupina Olympik. Na jejich koncertu jsem získal svůj první autogram.

A vaše přání do budoucna?

Když už jsem dosáhl kompletní sbírky prezidentů, tak bych chtěl jít ještě o něco dál. Rád bych měl ve své sbírce i podpis Karla I. Ale je to spíše vzácnost.