Kulturu do Bystřice přináší „Zapnuto“

Kulturu do Bystřice přináší „Zapnuto“

Tříčlenné občanské sdružení „Zapnuto“ si dalo nelehký úkol. Přivést do Bystřice nad Pernštejnem nové kulturní tradice, které by v obyvatelích města probudily pocit sounáležitosti a možná i více hrdosti na to, že jsou „Bystřičáky“.

Podle mínění některých se členové sdružení snaží o nemožné, jiní jim naopak fandí. Názory se různí, ale jejich činy mluví za všechno. Ačkoliv na bystřické scéně zatím nepůsobí dlouho, je za nimi vidět už spousta práce.

Proč vlastně „Zapnuto“ vzniklo, to už je otázka pro Oľgu Königovou.  

„Hlavní impuls, který nás k tomu vedl, byl ten, že v Bystřici žije spousta šikovných lidí, kteří něco dokážou a je tu také mnoho akcí, které ovšem nejsou nijak zastřešeny a zviditelněny, i když by si to určitě zasloužily. Proto jsme se rozhodli zastřešit akce, které už tady byly a jsou, ale i ty, které nově vzniknou. Dát tomu nějakou mašličku, vytvořit záštitu, požádat o granty a dotace. První impuls byl od Radka Vojty, který už vloni poprvé organizoval bigbítový festival „Pelíšek Fest“. Já jsem tam tehdy byla spíše jako pozorovatel, ale doslova mě zaskočilo, když jsem viděla vedle sebe mladé i ty starší, jak najednou dokázali spolu bez jakýchkoliv problémů komunikovat.“

Vaše občanské sdružení je tvořeno pouze třemi členy. Proč tak málo?
„Vsadili jsme na užší kontakt. Čím více lidí, tím se myšlenky hůře transformují do konkrétní podoby. Ale samozřejmě se nebráníme žádné další spolupráci. Pokud někdo přijde s dobrým nápadem, je vítán.“

Neznamená méně členů více práce?
„To určitě ano. Navíc je to zátěž i pro naše rodiny. Ale když člověk vidí, že se to líbí, a že to má kladný ohlas, tak je to fajn.“

Jaká byla vaše první aktivita?
„Tradiční zabijačka. Bystřice je maličké město, kouzelné město a tak jsme vymysleli tradiční zabijačku. Ta už se i znovu opakovala a doufám, že na podzim a v zimě, tedy v období, kam zabijačka opravdu patří, ji zopakujeme znovu. K dobré náladě hráli harmonikáři a i přes to, že nám počasí nepřálo, tak to mělo příznivý ohlas.“

Nejvíce jste se asi zviditelnili „Bystřickým létem“…
„To je soubor několika akcí. Začalo to vlastně posledním školním víkendem, kdy na náměstí proběhlo „Nedělní setkání s dechovkou“. Bystřická kapela si přizvala hosta – Dechový soubor ZUŠ Žďár nad Sázavou. Tato první akce byla určena zejména milovníkům dechovky.

Dále pokračovalo „Bystřické léto“ „Alternativní nocí před Pelíškem“. V Bystřici a okolí je spousta dětí a mladých lidí, kteří také umí hrát a zpívat a tady dostali svůj prostor. Navíc jsme obdrželi povolení pro speciální plochu, kde mohli své umění ukázat i sprejeři.




A hned na druhý den, v sobotu, následoval „Pelíšek fest“, tentokrát už druhým ročníkem. Představily se zde stejné kapely, jako vloni, i když jsme nejdříve uvažovali, jestli neoslovit i některou ze známějších hudebních skupin, která by přitáhla více diváků. Ale nakonec jsme dospěli k závěru, že by zmizelo ono kouzlo, které tuto akci obklopuje. Jsou tu pouze bystřické kapely nebo skupiny z blízkého okolí. Prostě ty NAŠE.






Další akcí, která už proběhla, byly „Balady a romance“. Jde o kombinaci vážné hudby rocku. Smyčcový orchestr N. Kyjovského se na pódiu „utkal“ s rockovou skupinou Arzenal a výsledkem bylo zajímavé podání známých skladeb jako například Yesterday, Nothing Else Matters, Dreamer, Bittersweet Symphony, Země vzdálená a další. Mělo to ohromný úspěch, přišlo se na ně podívat asi sedm set padesát lidí. Zvláštní poděkování patří paní učitelce Lence Macháčkové, která si vzala nelehký úkol a spojila tyto dvě naprosto odlišné tělesa a vytvořila tak něco ojedinělého.“






Tyto akce již proběhly, co vás čeká dále?
„20. červenec bude patřit milovníkům divadelních představení. Vírští ochotníci se představí hrou „Slaměný klobouk“. Pak nás čeká zbrusu nová akce – „Diskomaratón“.  Bude to setkání bystřických DJů  ze současných i minulých dob. Na Masarykově náměstí se bude i tančit, měla by to být zábava jak pro mladší, tak pro starší.

Další akcí bude „Metal fest Bohuňov“. Je to jedna z těch, které už v minulosti probíhaly, a kterou my teď nově zastřešíme. Je spíše tvrdšího, rockovějšího rázu a bude se konat 16. srpna na stadionu v Bohuňově.

A hektický bude i konec prázdnin. 29. srpna si přijdou na své milovníci folku. Na „Folk-country Pátek“ vystoupí místní folkové kapely. Takže dáme prostor úplně jinému žánru.

A celé „Bystřické léto“ zakončíme v neděli 31. srpna dalším divadelním představením na náměstí. Tentokrát zahrají žďárští ochotníci hru „Balada z hadrů“.“






„Bystřické léto“ má i vlastní logo – dva páry bosých nohou – a někteří občané mu přisuzují erotický podtext. Co vy na to?
„Názory jsou různé. A dalo by se říct, že slovo „pelíšek“ tomu i tak trochu nahrává, někdo tomu dokonce hanlivě říká „pelech“. Ale nemělo by se to vytrhávat z kontextu. My se snažíme opravdu bystřickým nabídnout maximum, ze kterého si každý může vybrat zrovna to, co se mu líbí. Logo by mělo být i trošku kontroverzní, má lidi zaujmout a ne nudit. Je to marketingový tah jako každý jiný. A logo pro „Bystřické léto“ by mělo vyjadřovat především pohodu. A láska k němu také patří. Každý by si v tom měl najít to svoje.


Foto Pavel Faus ml.