Už máme polovinu léta za sebou

Už máme polovinu léta za sebou

Červenec, první měsíc prázdnin a dovolených, nám pomalu končí, ale ještě nás čeká dalších jednatřicet dnů plných letních radovánek. Snad nám přinesou i více tepla a sluníčka.

 

Už začátek srpna vypadá víc než slibně. V pátek, tedy prvního, předpovídají meteorologové vysoké teploty a noc z pátku na sobotu má být dokonce tropická. Bude li tato příznivá předpověď pokračovat i nadále, to je zatím ve hvězdách.

 

 

A když už jsme připomněli hvězdy, na okamžik u nich zůstaneme. V červenci a v srpnu je možné spatřit na noční obloze hned několik souhvězdí. Tak například Štíra. Staří Řekové tvrdili, že jde o štíra, který svým jedovatým uštknutím usmrtil mýtického lovce Oriona. Nejjasnější hvězda tohoto souhvězdí je Antares a je prý srdcem jedovatého tvora.

Dalším zajímavým souhvězdím letní oblohy je Herkules. I jeho jméno pochází z řeckých bájí. Původně bylo nazýváno En gonasin neboli Klečící. Jižně od Herkula se nachází Hadonoš. Spatřit můžeme i Draka, Střelce nebo Labuť.

Téměř stejně staré jako hvězdy jsou i lidové pranostiky. A k měsíci srpnu se jich váže hned několik. Tak alespoň malá ukázka:

Srpen začíná, co červenec skončil.

V srpnu již nelze slunci mnoho věřit.

Když v srpnu moc hřímá, bude na sníh bohatá zima.

Nejsou li v srpnu hřiby, nebude v zimě sněhu.

Srpen má nejkrásnější počasí v roce.

Teplé a suché léto přivádí za sebou mírný podzimek, tuhou zimu a nejlepší víno.