Mořská houba nebo květák?

Mořská houba nebo květák?

Houby nerostou, stěžují si návštěvníci lesů a zanícení houbaři. A mají pravdu. Sem tam sice něco nalézt lze, ale většinou jde o kořist nejedlou, plesnivou nebo červivou.  

Občas se však podaří skvělý úlovek. To jdete tak po lese, kde nic, tu nic a najednou se před vámi objeví něco, co vypadá, jako by to tam ani nepatřilo. Na první pohled „to“ připomíná mořskou houbu nebo květák. Laik otráveně poodejde, odborník jásá.

 



 Kotrč kadeřavý, jak se tento zázrak přírody nazývá, je nejen jedlý, ale i velice chutný. Navíc jedna jediná houba vydá za několik hřibů. Může totiž vážit až šest kilogramů! Pro fajnšmekry je vítaný i proto, že má regenerační schopnost. Pokud ho uložíte do misky s vodou, ponechá si svou svěžest i několik dní. A vy si můžete jen chodit ukrajovat. Další zajímavostí, kterou ovšem o kotrči ví jen málokdo je fakt, že obsahuje antibiotikum zvané sparassol. Navíc jej nelze zaměnit se žádnou jedovatou houbou.

 



 V kuchyni má tato nápadná, veliká houba hned několik využití. Je možné kotrč zavařit i usušit, použít do omáček či pod maso. Ocení jej i milovníci české klasiky – dršťkové polévky. Jestliže ji připravíte z kotrče, bude od té pravé téměř k nerozeznání. Ovšem stejně jako klasické dršťky i kotrč musíte déle vařit. Jeho dužnina je tužší, ale výsledek bude určitě stát za to.