Vítězka rybářských závodů ryby nejí

Vítězka rybářských závodů ryby nejí

Rybářské závody mládeže od osmi do patnácti let se odehrávaly na rybníku zvaném Koupaliště u Nového Města na Moravě. Třicet soutěžících se pokoušelo vylovit z jeho hlubokých vod ryby, které by jim zajistily vítězství.   

 

Tentokrát nešlo ani o množství, ani o hmotnost, ale o centimetry. Každá ulovená ryba byla změřena, jeden centimetr rovnal se jednomu udělenému bodu. Ryba lososovitá zajistila svému přemožiteli rovných třicet bodů.

 

„Všichni závodníci jsou členy rybářských kroužků, bez povolenky tady nemá nikdo co dělat,“ říká nekompromisně hlavní rozhodčí František Horálek.

 

Kolik mladých rybářů tu dnes soutěží?

„Třicet, to je ale méně, než jsme očekávali. V předchozích letech jsme jich měli i čtyřicet devět. Náš novoměstský rybářský kroužek navštěvuje čtyřicet dva dětí a dnes jich sem přišlo pouze čtrnáct.“

 

Odkud se sem mladí rybáři sjeli?

„Z Novoměstska, Bystřicka, Velkomeziříčska i Žďárska. Je to už zavedená tradice, závody mladých rybářů se tady organizují už více než deset let.“

 

A jak to vše probíhá?

„Rybáři se sjeli už v šest hodin ráno. Do sedmi byla prezentace a losování míst. Do půl desáté se chytalo a pak nastala půlhodinová přestávka. Všichni závodníci dostali zdarma svačinu a pak zase usedli k prutům. Do dvanácti zase chytají a pak je čeká vyhlášení vítězů a rozdělení cen. Cen máme třicet, je jich stejný počet jako závodníků. Takže na každého se dostane. A nejsou to ceny ledajaké. První místo bude odměněno novým prutem a mobilním telefonem.“

 

 

 

 

 

 


 

    Co všechno se dá v novoměstském Koupališti chytit?

„Dnes zcela jistě rýma. Od rána je hrozná zima. Ale je možné chytit i kapra, amura, lína, cejna nebo pstruha.“

 

Favoritkou a také vítězkou závodu se stala dvanáctiletá Vendula Ječmenová. Vloni skončila jako šestá, letos jí štěstí přálo mnohem více.  „Ryby chytám už čtyři roky. Chytání mě baví, ale ryby nejím,“ nechává se slyšet vítězka a také čerstvá majitelka čtyřiapadesáticentimetrového kapra.



 

Všechny děti, které v chladném nedělním ránu opustily teplo domova a vydaly se ke Koupališti, si cenu určitě zasloužily. Třeba už jen za to, že místo toho, aby seděly u televize, se vydaly do přírody. Nejen za zábavou, ale i za poznáním, přátelstvím a spřízněním duší. Ochrannou ruku nad nimi zcela jistě drží sám svatý Petr, patron rybářů.