Na slovíčko s Milošem Zemanem

Na slovíčko s Milošem Zemanem

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Některými obdivovaný, jinými zatracovaný. Jeden z našich nejznámějších politiků, o kterého se obyvatelé České republiky (a nejen oni) nepřestali zajímat ani po jeho odchodu do ústraní.

Setkat se s Milošem Zemanem a mluvit s ním je snem snad každého novináře. (Zvláště, když kdekdo zná jeho odpor k médiím). Málokomu se ale povede proniknout pevnými zdmi novoveselské tvrze. Tím úspěšným a vyvoleným byl tentokrát redaktor Ivan Lidmila, autor následujících řádků a fotografií.

 

Nejznámější důchodce na Vysočině, Miloš Zeman, oslaví zanedlouho narozeniny. Přestože je znám svým nepříliš vstřícným postojem k novinářům a médiím vůbec, byl přece jenom ochoten poskytnout rozhovor. A kde jinde na Vysočině se s ním sejít, než na jeho chalupě v Novém Veselí. V přítmí útulné místnosti, nezbytné pohoštění na stole v podobě domácího sulcu a chleba. K pití kapka červeného vína. S nezbytnou lulkou v ruce zahajuje sám neformální setkání:

„Promiňte, že nevstávám z křesla a zdravím Vás vsedě. Bolí mě ale záda, takže si alespoň takto ulevuji od menších bolestí. Odložím dýmku a využiji toho, že je mezi námi kuřák a poprosím jej o cigaretu. Možná, že ještě na jednu nebo dvě cigarety během našeho rozhovoru dojde (došlo asi na šest). To víte je to jediný honorář, který za své rozhovory vybírám. Cigareta. A kompenzuji to sulcem, nebo jinými dobrotami.“

 

 


 

Právě kuřáckou oblibu někdejšího prvního muže ČSSD a premiéra České republiky využívám k první otázce.

Proč jste vyměnil dýmku za cigaretu?

Dělám to jenom tehdy, když ke mně přijde kuřák cigaret. Jinak kouřím dýmku a někdy doutníky.

Léto je za námi, jak jste jej trávil?

Zrovna před několika dny jsem byl na kole na vrchu Blažkov, který se pne do závratné výše šest set devadesát čtyři metrů nad mořem. Jako horolezci mají svoje osmitisícovky, tak já mám svoje sedmistovky.

Vysočinu máte rád, ale jaké je tady Vaše nejoblíbenější roční období?

Více méně všechna. Ale přece jenom podzim, když se vyvede. Není tak horko jako v létě, listnaté stromy jsou barevnější, příroda je klidnější a ukládá se k spánku. Já rád spím, takže tu přírodu chápu.

Vysočina je známá hlavně zimou. V dobrém slova smyslu mezi lyžaři, ale naopak obavy z ní mají řidiči. Prakticky denně se objevují špatné zprávy z dálnice D1. Je podle Vás nějaký recept, jak cestování po této dopravní tepně zlepšit?

D1 je přetížená proto, že nebyla paralelně postavena dálnice na sever. Chtělo by to dobudovat dálnici D11 a dé jedničce tím odlehčit. Řešením není změna rychlosti jízdy. Vhodné by byly ale jistě další úpravy, třeba rozšíření jízdních pruhů.

Které místo na Vysočině máte nejraději?

Je to malá vesnička Samotín pod Devíti skalami nedaleko Sněžného. Je to taková roztroušená vesnička, která opravdu odpovídá svému jménu a je opravdu krásná.

K Samotínu patříval také známý likér připravovaný zdejším starousedlíkem. Ochutnal jste někdy tento nápoj?

Samozřejmě. Mnohokrát jsem byl u pana Tlustoše, když byl ještě živ, a Samotínský vánek jsem si vždy dal. Bylo to skvělé pití, jehož recepturu pan Tlustoš nikdy neprozradil. Vždy říkal, že mi recept prozradí při mé příští návštěvě, ale i když těch návštěv bylo hodně, tak jsem se to nikdy nedozvěděl.

Dnes je známý mezi turisty spíše Kadovánek z hospody U Janečků na Kadově. Ten jste ochutnal?

Ano, byl jsem na Kadově a také jsem pil tento likér. Není to úplně stejné, ale podobné chutí to je. Kdo jednou ochutnal Samotínský vánek, tak bude kritický ke všem nápojům. Ale i Kadovánek chutná dobře.

Tady v Novém Veselí bydlíte v bývalé tvrzi. Přemýšlel jste někdy o spojení vašeho jména právě s tímto místem?

Toto nebyla zemanská tvrz, ale hraběcí. Nicméně asi pět kilometrů odsud, v Březí nad Oslavou, je Zemanův kopec. Rád si tam zajdu, i když se evidentně nejmenuje po mně, ale po nějakém jiném Zemanovi.

Budete slavit narozeniny. Máte nějaké přání?

Já jsem od života dostal díky bohu všechno, co jsem si přát mohl. Přeji si tedy, aby tento stav, v němž se nacházím, včetně zdraví, trval co nejdéle. (Dva dny po našem rozhovoru byl operován kvůli ledvinové kolice.)

I když se už politice spíše vyhýbáte, nedá mi, abych se přece jenom nezeptal na blížící se volby. Tady na Žďárku nás čekají vedle voleb do krajského zastupitelstva i senátní. Máte nějakého favorita?

Některé zdejší politiky znám. Mezi nimi i místostarostku Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinovou. Podporuji každého schopného komunálního politika a právě o paní Zvěřinové si myslím, že schopná je. Do parlamentu vůbec by měli vstupovat především úspěšní komunální politici. Protože už mají zkušenost s řízením společenských celků a jsou vyzrálí. V senátních volbách tedy podporuji Dagmar Zvěřinovou.

Hodně se v současné době mluví o potřebě výměny stárnoucí politické garnitury. Máte nějaký recept jak najít dobré mladé politiky?

Zvýšil bych věkový limit pro vstup do parlamentu. Aby si ti mladí, začínající politici, něco odpracovali na komunální úrovni. Jako podmínku bych učinil právě zkušenost z komunální politiky. Když dnes sleduji, jak někteří zpěváci kandidují do parlamentu, tak se ptám, proč politici nesoutěží o Zlatého slavíka. Je to stejný nesmysl, ale oběma směry. Po listopadu osmdesát devět nebylo možné projít cestou od komunální politiky až do parlamentu. Od té doby ale uběhlo dvacet let a za tu dobu vyrostla řada dobrých politiků. Obecně si myslím, že tady existuje jakási obrácená pyramida politické inteligence. To znamená, že na komunální a částečně krajské úrovni najdeme daleko více zajímavějších osobností, než na úrovni centrální.“

 

 


 

Po skončení oficiální části našeho setkání jsme společně s Milošem Zemanem ještě chvíli poseděli při příjemné rozhovoru. Nechtěl nás totiž pustit dříve, než jsme dojedli sulc a dopili víno.

„U mě se musí dojídat,“ rozhodl Zeman.

Ing. Miloš Zeman, CSc.

Narozen 28. září 1944 v Kolíně

Střední ekonomická škola

Vysoká škola ekonomická v Praze ukončena v roce 1969

Od roku 1968 členem KSČ, o dva roky později vyloučen

1990 zvolen poslancem Federálního shromáždění

1990 – 1993 vědeckým pracovníkem Prognostického ústavu ČSAV

1992 vstupuje do ČSSD, opět zvolen poslancem Federálního shromáždění ČSFR

1993 zvolen předsedou ČSSD. V této funkci setrval až do 7. dubna 2001, nahrazen Vladimírem Špidlou.

Od 17. července 1998 předsedou vády ČR, až do 15. července 2002.

V lednu 2003 byl Českou stranou sociálně demokratickou navržen na prezidenta, ve volbě 24. ledna však vypadl už v prvním kole.

Bydlí na Vysočině v Novém Veselí,

Ženatý, manželka Ivana, dcera Kateřina narozena1. ledna 1994. Z prvního manželství má syna Davida.

 

 


 

 

Nesmrtelné výroky Miloše Zemana:

Slovenská piva dobrá leda tak na proplachování zubních protéz.

Piju plzeň, protože je alkalická a já alkalické tekutiny potřebuji proti tvorbě ledvinových kamenů. Užívám za stejným účelem každé ráno i prášek alkalid, ale to už je méně příjemné...

Václav Klaus se mi nemůže nikdy vyrovnat, v tom ale rozhodně není osamocen a nemusí se proto trápit.

Už několik měsíců nečtu noviny a díky tomu jsem duševně zdráv.

 

Nikdo nedokáže tak závidět a tak nenávidět jako ctižádostivý a sebevědomý blbec.