Mladí hasiči se sešli v Maršovicích

Mladí hasiči se sešli v Maršovicích

Slunečná sobota byla ve znamení práce na zahrádkách, vybírání brambor, trhání jablek, moštování, jarmarků a také soutěží.  

 

Zasoutěžit si a zasportovat přijeli také mladí hasiči do Maršovic. Padesát dětí zde měřilo své síly v předkole soutěžní hry Plamen. Na přípravě se podílel okrsek Nové Město na Moravě spolu se Sborem dobrovolných hasičů Rokytno.

 

               

 

 Organizátoři původně počítali s větší účastí, ale podzimní práce, zejména sběr brambor, si vybral svou daň i tady. Pomáhat se musí a veškerá zábava jde stranou. Ale i tak se v Maršovicích sešlo poměrně dost účastníků. Holky a kluci ve věku od šesti do patnácti let museli zvládnout hned několik disciplín. Štafeta požárních dvojic, štafeta čtyři krát šedesát metrů a branný závod hasičské všestrannosti se nejvíce vydařily družstvu A z Nového Města na Moravě, za nimi skončili hasiči z Jam a třetí místo patřilo Rokytnu.

 

„Cílem dnešní akce je nejen si zasoutěžit, ale také určit chyby, které by nás na okresním kole mohly stát trestné body,“ říká Jaroslav Štejdíř, okrskový referent Sboru dobrovolných hasičů Nové Město na Moravě.

 

Štafety jsou celkem jasné, ale co všechno musí mladí hasiči zvládnout při branném závodě?

„Soutěžící družstva musí uběhnout téměř tři kilometry a na trase je čeká střelba ze vzduchovky, první pomoc, topografie, šplh po laně a určování hasících prostředků.“

 

Co jim jde nejlépe a v čem naopak mají mezery?

„Nejlépe jim jde střílení a problémy mají většinou s topografií a s první pomocí.“

Všechna družstva určitě zaslouží pochvalu, i když pár chybiček se našlo i tady. Mladí hasiči už alespoň ví, čeho se napříště vyvarovat a na podzimní soutěžní hru Plamen budou zcela jistě skvěle připraveni.