Arboretum bude stát tři a půl miliónu

Arboretum bude stát tři a půl miliónu

Na myšlenku vybudovat v Novém Městě na Moravě arboretum přišli jako první zdejší včelaři. Podle jejich plánů mělo jít jen o menší projekt. Nevyužívaná zahrada pod zdejší poliklinikou se měla upravit a osázet novými rostlinami, čímž by vznikla menší klidová zóna.

Radnice přistoupila k tomuto nápadu o něco velkoryseji a společně s arboretem by být měly u polikliniky postaveny i dlouho očekávané a tolik potřebné veřejné záchodky. „Celkové náklady se pohybují okolo třech a půl miliónů korun,“ sdělila starostka Nového Města na Moravě Zdeňka Marková. „V plánu je vybudování krásné zahrady včetně pěšin se zámkovou dlažbou a rostlin s popiskami tak, jako v kterémkoliv jiném arboretu. Ve spodní části nebude chybět včelín, o něco výše zase herní prvky pro děti,“ dodává.

 


 

 



Nově vypracovaná studie řeší celé území areálu bývalé polikliniky. Jsou zde zakreslena i veřejná WC, po kterých už občané i návštěvníci města dlouhou dobu marně volají. Podle Zdeňky Markové by zde měly být mimo jiné vybudovány také sprchy, takže by zařízení mohlo sloužit současně jako zázemí pro cyklisty.

 

„Vyčíslená částka je hodně vysoká a i z toho důvodu se město pokusí získat nějaké dotace,“ říká starostka. Veřejných záchodků bychom se v Novém Městě mohli dočkat už v příštím roce, termín dokončení arboreta zatím ještě jistý není. „Kdybychom znali filozofii Regionálního operačního programu v dostatečném předstihu, mohli jsme tam tento projekt předložit a možná bychom uspěli,“ posteskla si Zdeňka Marková. Nové Město totiž, stejně jako mnoho dalších, letos v žádostech o dotace neuspělo, zelenou dostaly pouze menší projekty.