Pacienti s lymfedémem už nebudou muset jezdit do Brna nebo do Třebíče

Pacienti s lymfedémem už nebudou muset jezdit do Brna nebo do Třebíče

Lymfedém , neboli také mízní otok, patří mezi onemocnění celoživotní. Pacienti trpí nejen kosmetickým defektem, ale také zhoršenou pohyblivostí. Nemoc se může vystupňovat až k nádorovému bujení.  

„Při tomto onemocnění dochází k poruše lymfatické drenáže, to znamená, že dojde k narušení odtoku lymfatické tekutiny z těla a to v jakékoliv části. Nejčastěji bývají postiženy dolní a horní končetiny a oblast bederní krajiny.“ vysvětluje MUDr. Pavel Pávek.

 Lymfedém může být buď primární nebo sekundární…

„Sekundární lymfedém bývá důsledkem radikálních operací, zejména rakoviny prsu, kdy musí být odstraněny i lymfatické uzliny a tím dochází k městnání tekutiny. Další příčinou sekundárního lymfedému je prodělané kožní onemocnění lidově zvané „růže“, což je zánět podkožního vaziva s následnou poruchou lymfatické drenáže. A v poslední době k tomu přispívá také nadváha a obezita.

Primární lymfedém je vrozený, nejčastěji jde o postižení dolních končetin a charakteristický pro toto onemocnění je otok pouze jedné končetiny.“

 

Jaké jsou další příčiny lymfedému kromě onkologických operací?

„Další příčinou je například nesprávné stravování, přispívá k němu i kouření a u žen také hormonální antikoncepce. U mladých dívek je další z příčin i nošení úzkého zaškrcujícího spodního prádla, čímž dochází k utlačování lymfatických cest a uzlin. Lymfedém postihuje více ženy než muže.“

 Donedávna museli pacienti s lymfedémem jezdit buď do Brna nebo do Třebíče. Nikde blíž neexistovalo žádné specializované pracoviště, které by se zabývalo léčbou poruchy lymfatického systému. Problémem byl i nedostatek vyškolených pracovnic.

 


„Před přístrojovou lymfodrenáží je vždy nutná manuální lymfodrenáž a tu může poskytnout jen speciálně vyškolená pracovnice“, říká MUDr. Eva Pelikánová, primářka kožního oddělení novoměstské nemocnice, která se už nějakou dobu snaží o vybudování lymfologické ambulance.

 Budou moci pacienti s lymfedémem absolvovat léčbu i u vás?

„Naše lymfologická ambulance zahájila činnost v dubnu 2008. Na základě indikace lékaře provádíme manuální mízní drenáže, přístrojovou lymfodrenáž, techniku vícevrstvé bandáže a preventivní poradenskou činnost. Od prvního září nám byly schváleny kódy zdravotní pojišťovnou, takže pacienti doporučení lékařem už mají tuto léčbu i u nás hrazenu pojišťovnou a nemusí dojíždět do vzdálených léčebných zařízení.“

Jak léčba probíhá?

„Tento typ péče předpokládá minimálně čtyř až šestitýdenní hospitalizaci na našem oddělení. Tato doba je nutná k redukci otoků. Dále následuje fáze udržovací, která se pak provádí celoživotně.“

 

„Mnozí pacienti mají přístroj doma a léčí se v domácím prostředí denně, dvakrát měsíčně dochází na odborné pracoviště na manuální drenáž a jednou za půl roku za lymfologickým lékařem“, doplňuje lymfoterapeutka Ilona Musilová.

 Lymfomasáže jsou některými ženami využívány také ke kosmetickým účelům, například k léčbě takzvané pomerančové kůry. Je tato léčba efektivní?

„Efekt určitě má. Ovšem hrozí zde riziko nevratného postižení, pokud se lymfodrenáž provádí neodborně. Navíc léčba z kosmetických účelů není hrazená pojišťovnou.“

 

Cílem nové lymfologické ambulance v novoměstské nemocnici je nabídnout pacientům bezpečnou a účinnou léčbu ke zlepšení kvality jejich života. Obrovským přínosem pro ně je i to, že už nebudou muset daleko dojíždět.