28. říjen bude velkým dnem bystřických hasičů

28. říjen bude velkým dnem bystřických hasičů

Slavnostní předání nového auta a požehnání staronového praporu  - to je naplánováno právě na Den vzniku samostatného československého státu.  

V rámci oslav tak Bystřice nad Pernštejnem představí novou „hračku“ zdejších dobrovolných hasičů. „Po čtyřiceti letech se náš sbor dobrovolných hasičů konečně dočká nového auta,“ řekl starosta města Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska. „Nové auto bylo vysoutěženo včetně vnitřního vybavení za celkovou částku 5,8 miliónů korun s tím, že dva milióny budou hrazeny z dotace ministerstva vnitra, stejná částka půjde z našeho letošního rozpočtu a dofinancováno to bude příští rok, kdy firmě doplatíme zbytek,“ uvedl místostarosta Josef Vojta.

Nové hasičské auto je šestimístné a jeho součástí bude i vyprošťovací zařízení včetně navijáku. Jde o zásahové vozidlo s dlouhým názvem CAS 24 Renault Midlum, které je vybaveno nádrží na vodu o objemu tři tisíce pět set litrů a nádrží na pěnidlo o objemu čtyři sta litrů.

Pokud jde o bystřický hasičský prapor, ten už sice existoval, ale zub času už se na něm výrazně podepsal. Z tohoto důvodu nechali udělat prapor nový. Jeho sešlý předchůdce bude předán do rukou pracovníků zdejšího muzea, kteří pro něj určitě najdou vhodné využití.

„A protože budeme slavit nejen hasiče, ale i státní svátek, tak bychom chtěli hned v devět hodin ráno položit věnec k soše Tomáše Garrique Masaryka. Tím bychom oslavy zahájili a pokračovat se pak bude na Masarykově náměstí,“ přiblížil program slavnostního dne Karel Pačiska.

V Bystřici nad Pernštejnem by se 28. října měli sejít hasiči ze širokého okolí. Nejen že ukážou přítomným divákům svou techniku a vybavení, ale žďárští profesionálové předvedou navíc ukázku zásahů, ať už půjde o hašení hořícího objektu nebo vyprošťování raněných z havarovaného auta. Třešničkou na dortu by mělo být slaňování z věže hasičské zbrojnice.