Odchyt ptáků v noci se ochranářům nedaří

Odchyt ptáků v noci se ochranářům nedaří

Už druhý neúspěšný pokus uskutečnili pracovníci Správy CHKO Žďárské vrchy při odchytu tažných ptáků v noci pomocí bílých světel.

„Nedávno jsme měli nainstalovaná světla a nárazové sítě na vrcholu nedaleko Sněžného a v minulém týdnu mezi Malinskou a Lisovskou skálou. Tajně jsme doufali, že tudy ptáci potáhnou, ale bohužel,“ uvedl mluvčí Správy CHKO Žďárské vrchy Jaromír Čejka. Odchyt ptáků v noci pomocí světel je podle něj v jiných oblastech zcela běžná praxe. Hodně ji využívají například v Krkonoších nebo na Velké Deštné v Orlických horách.

 

Na otázku proč přistupují ochranáři k odchytu ptáků v noci, je velmi jednoduchá odpověď. Důvodem je kroužkování ptáků, které je nutné především pro výzkum ptačího stěhování a zjištění tras tahů jednotlivých ptačích druhů. Při nočním odchytu je možné za příznivých podmínek nachytat desítky i stovky ptáků za jedinou noc. Takových ohromujících výsledků není za denního světla nikdy možné dosáhnout.

 

 



Odchyt ptáků v noci ale není nikterak jednoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Svou roli zde může sehrát i počasí. „Ideální je, když je pod mrakem a ptáci musí letět nízko nad krajinou. Pak jsou mnohem více přitahování ke světlu,“ říká Jaromír Čejka. Ochranáři na danou lokalitu vyjíždějí za tmy, na určené místo instalují světla a tři desetimetrové sítě.

 

„Zatím se výsledek nedostavil. Ale zoologové říkají, že i negativní výsledek je výsledek, takže když to zkusíme ještě osmnáctkrát, tak nakonec třeba zjistíme, že Žďárské vrchy nejsou tahovou cestou. Nebo se zhorší počasí a ono se to jednou povede,“ doufá mluvčí CHKO.

 

Už teď mají ochranáři vytipované dva nové vrcholy, na nichž by chtěli odchyt uskutečnit. Jedním z nich je kopec „U oběšeného“ nad Svratouchem, kde by mohli mít podle vlastních slov velkou šanci. Problémem je ale osvětlení nedalekého Svratouchu. Při odchytu v noci by v blízkosti neměla být žádná další světla.

 

 Pro jarní tah zvolili kopec nad nejvýše položenou obcí na Vysočině, Studnicemi. „Ptáci letící od jihu by mohli dobře vidět světlo umístěné na samé hraně Žďárských vrchů,“ říká Jaromír Čejka.

 

Zda si ptáci při svých cestách vybírají trasy vedoucí přes Žďárské vrchy, zůstává ovšem i nadále nezodpovězenou otázkou.