Raksat Amea

Raksat Amea

Velká orientální show, která se v sobotu pod tímto názvem uskutečnila v Kulturním domě Žďár nad Sázavou, si na nedostatek návštěvníků rozhodně nemohla stěžovat.

Vsadit na herce Slováckého divadla v Uherském Hradišti Davida Vaculíka coby moderátora se hlavní organizátorce Evě Ambrožové opravdu vyplatilo. Role baviče, zpěváka, žongléra, stepaře a bůhvíjaké ještě mu byly ušity přímo na míru. Diváci nešetřili smíchem ani potleskem.

 


Kromě tanečního umění a krásných žen přilákal řadu návštěvníků i zpívající lékař Ali Amiri. Jako skutečný profesionál se nezalekl ani předem nedomluveného vstupu ostatních účinkujících do jeho vystoupení. Naopak. Předvedl, že mu orientální tanec rozhodně není cizí a okamžitě sladil svůj krok s kroky žďárských tanečnic.

   

Eva Ambrožová nebo chcete-li Amea Re, jak zní její umělecké jméno, dokázala, že umí nejen tančit, ale také naučit tomuto umění doslova kde koho. Roztancovala i ředitele svého největšího mediálního partnera Pavla Hájka. Nutno ovšem dodat, že se zase tak moc nebránil.

 

 

 
 

Hlavní roli zde ovšem měly orientální tanečnice. Téměř všechny byly žákyněmi Evy Ambrožové a učitelka mohla být na své svěřenkyně náležitě pyšná. Tanec s hůlkou, se závojem, s vějířem, s ohněm a dokonce i s hady - to je jen malá část předvedených dovedností.

          Náležitý a zasloužený potlesk patřil i dalšímu vzácnému hostu. Orientální tanečnice Layla Abdel, která studovala toto umění v Německu, má jednu z nejznámějších škol orientálního tance u nás. Jejími kurzy prošla už pěkná řádka žen a dívek včetně Evy Ambrožové.     Kromě orientální show měli návštěvníci Kulturního domu i příležitost k nákupům. Nejedna z žen podlehla svodům krásných látek a třpytivých penízků orientálních oděvů. A ten, kdo umění tanečnic obdivuje pouze z dálky, měl možnost poohlédnout se po něčem úplně jiném. Tak například pravá česká medovina dokáže rozproudit krev navlas stejně jako tanec. K mání byla i kosmetika, šperky, svíčky, obrazy a další věci. Každý si zde mohl vybrat podle svého vkusu, potřeb a stavu peněženky. Nikdo nakonec neodcházel s prázdnou. Pokud někteří z návštěvníků odolali svodům prodejců, odnesli si s sebou domů alespoň spoustu nádherných zážitků.