Dveře hradu Skály zůstanou letos uzamčené

Dveře hradu Skály zůstanou letos uzamčené

Již po dvakrát se otevřely dveře tam, kde by je nikdo nečekal a zřícenina hradu Skály na kopci Štarkově nedaleko Nového Jimramova vydala své tajemství. Tentokrát ale zůstane zámek uzamčen.

Tajemný hrad ze čtrnáctého století zaujal skupinu archeologů pod vedením PhDr. Ludvíka Belcrediho, vedoucího Archeologického ústavu Moravského zemského muzea v Brně. Kousek po kousku poodhalovali roušku tajemství v místech, kudy procházel zakladatel hradu Archleb ze Stařechovic, jeho syn Erhard, který se už psal ze Skal i Puška z Kunštátu, jenž do hradu umístil svou loupežnou družinu. Tím také nastala druhá (a možná i slavnější) éra tohoto kdysi vznešeného sídla. Posledním známým držitelem hradu byl husitský hejtman Jan z Brezan.

 

 

 

 

 

 

 

 

Po dva roky koncem října provázel PhDr. Ludvík Belcredi zvědavé návštěvníky po zbytcích hradního sídla a vyprávěl jim nejen o historii, ale i o současnosti. Jeho týmu se podařilo prozkoumat už celou vnitřní část hradu. Pod vrstvou hlíny našli padělatelskou dílnu s velkým množstvím falešných mincí, poháry, dělové koule, zlatý prsten, medailonek s hlavou Krista, pečetidla Jana z Brezan a další vzácné nálezy. Mnohé z nich byly představeny i návštěvníkům „Dne otevřených dveří na hradě Skály“.

 

 


 

 

 

 

Letos mají archeologové v plánu dokončit náročný výzkum ve věži na skále, což by šlo jen velmi těžko sloučit s pohybem návštěvníků uvnitř hradu. Z tohoto důvodu bude „Den otevřených dveří na hradě Skály“ přesunut až na rok příští, kdy se chystá tým PhDr. Ludvíka Belcrediho kopat mimo jádro hradu.