Podkrovím Horácké galerie zněly tóny houslí, klavíru a violoncella

Podkrovím Horácké galerie zněly tóny houslí, klavíru a violoncella

Výročí vzniku samostatného státu oslavili občané České republiky různě. Někde se odhalovaly pamětní desky, jinde dali přednost vojenské přehlídce.  

Horácká galerie v Novém Městě na Moravě slavila hudbou. A ne ledajakou. Moravské klavírní trio zde v rámci slavnostního koncertu předneslo několik skladeb jako završení celodenních oslav.

 

    Úvodní slovo pronesl ředitel zdejšího kulturního zařízení PhDr. Josef Chalupa. Ve svém proslovu vzpomenul na našeho prvního prezidenta Tomáše Garrique Masaryka, na jeho vztah k umění a zvláště pak k hudbě. „Nejraději navštěvoval Smetanovy opery. Přiznával Smetanovi, že svou hudbou předstihl naše osvobození. Libuše znamenala mu například cosi více, než národní proroctví. Byla mu hudebním festivalem niterně již osvobozeného národa.“ Tato a další vzpomínky byly příjemným uvedením sólistů na scénu.     Trio ve složení Jana Ryšánková (klavír), Jiří Jahoda (housle) a Miroslav Zicha (violoncello) se na naší koncertní scéně objevuje už od roku 1999, ačkoliv založeno bylo o dva roky dříve. Slyšet je můžeme nejen u nás, v České republice, ale koncertují i v zahraničí. Na novoměstské půdě se trio představilo skladbami Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů a dalších.