Bylo bílo

Bylo bílo

Čerstvě napadanou sněhovou peřinku si sice ještě zatím musíme odpustit, ale alespoň nějaké to zdání zimy už na Vysočině máme.  

Nízké ranní teploty s sebou přináší jinovatku, která dokonale pokryje louky, rostliny i keře. I ty nejošklivější suché pozůstatky bývalé letní krásy se najednou stanou úžasně fotogenické. Pokryty šperky z ledových krystalků jsou zčistajasna půvabné a přitažlivé.

Jinovatková krása je ale rychle pomíjivá. Ráno na ní můžeme oči nechat a během dopoledne se nám doslova před očima z nádherné princezny stane opět ušmudlaná Popelka. Ale příroda ví své. Zanedlouho budeme moci obdivovat bělostný sníh i krajku vytvořenou námrazou.

   Tak si ještě alespoň malou chvilku užijme Vysočinu bez sněhových jazyků a ledových zrcadel na rybnících. Vždyť sněžení nám meteorologové předpovídají v nejbližších dnech. A zima na Vysočině dokáže být pěkně dlouhá a občas i velmi nepříjemná.    Ať nám ta letošní přinese spoustu radovánek, málo dopravních nehod a sněhu jen tolik, abychom nemuseli dennodenně s lopatami v rukou nadávat, že už nám zase padá práce z nebe.