Kotelna v Habří získala „ekologického Oskara“

Kotelna v Habří získala „ekologického Oskara“

První ročník ekologické soutěže Energy Globe Award skončil pro Vysočinu šťastně. Jedno z ocenění v oblasti ochrany životního prostředí putovalo do malé vesničky - Habří.

V České republice je tato soutěž novinkou, ovšem v zahraničí si už své jméno získala a je do ní zapojeno sto jedenáct zemí světa. Letos poprvé bylo i u nás oceněno několik nápadů, které se zabývají hospodárným nakládáním s energiemi.

Šest kategorií nazvaných Země, Voda, Oheň Vzduch, Mládí a Obec zaznamenalo celkem sto šest projektů. Kotelna na biomasu v Habří, navržená architektem Ivem Lorenčíkem, patřila do kategorie „Oheň“ a skončila na místě vítězů.

Můžete váš projekt představit?

Jedná se o centrální kotelnu, která spaluje biomasu (dřevní štěpku). Kotelna je umístěna v podzemí – v areálu nově budovaného statku.  Zařízení je vybaveno dvěma kotli (o výkonu 48 a 110kW), které dle sezónní potřeby spalují dřevní štěpku a ohřívají vodu v akumulačních nádržích. Voda z těchto nádrží cirkuluje v izolovaných trubkách (zemním teplovodu) až do jednotlivých rodinných domů. V těchto objektech je teplo přes malé výměníky dodáváno přímo do oběhového systému topení - do radiátorů.

Čím si kotelna v Habří získala porotu?

Náš projekt je skloubením několika myšlenek a ekologických principů:

-použití prvotní suroviny – dřeva, která je místním zdrojem a navíc zdrojem obnovitelným

-likvidace lokálních „kamen“ v rodinných domech, kde se zatápělo vesměs vším a jejich nahrazením jedním centrálním zdrojem s řízeným spalováním

-ekonomická motivace občanů napojených na centrální zdroj - možnost platit dřevem

-plná automatičnost systému bez lidské obsluhy

-ekonomická návratnost projektu


Myslíte si, že by tento projekt měl úspěch i v širším, tedy celosvětovém měřítku?

Projekt má všechny předpoklady pro využití v zemích, kde existuje dostatek místní suroviny (dřeva). Rovněž je uzpůsoben na jiný zdroj  - např. využití rychle rostoucích dřevin (šťovík, sloní tráva).  Jedná se o model běžně používaný v zahraničí (zejména Rakousku a Francii)


  

Součástí ocenění byla i finanční hotovost ve výši padesát tisíc korun. Bude použita na další projekt?

Finanční odměnu jsme poskytli tvůrci záměru a investorovi v jedné osobě. Aktivity jsou v oblasti těchto ekologických produktů natolik rozmanité, že její použití nebude jen na stejný typ projektu, ale i na nové – inovativní projekty v oblasti energeticky úsporných projektů.

  Má podle vašeho názoru tento projekt šanci i v jiných obcích?

Určitě – o aplikovatelnosti tohoto projektu svědčí i celkový vítěz soutěže – obec Měňany, která byla nominována s podobným projektem. Nabízí se zde možnost dálkového vytápění nejen u rodinných domů, ale i u všech správních a občanských budov (obecní úřady, školy apod.), které vykazují vysoké náklady na provoz.

Vysočina měla v této soutěži ale ještě jedno želízko v ohni. Střední průmyslová škola ze Žďáru nad Sázavou se se svým projektem „Stirlingův motor“ probojovala až do finále. V této kategorii nakonec získala vítěznou cenu Západočeská univerzita v Plzni za „Minipark obnovitelných zdrojů energie“. „Jsme rádi, že jsme do toho šli a myslím si, že jsme udělali dobrou reklamu nejen Žďáru, ale i sami sobě, i když projekt nebyl vyhodnocen jako nejlepší v této kategorii,“ říká Ing. Jiří Moučka, zástupce ředitele Střední průmyslové školy.