Hostinec na konci světa

Hostinec na konci světa

No na konci světa to doslova není, ale lišky zde opravdu sem tam dávají dobrou noc. I když v poslední době čím dál méně.

Habří je malá vesnička, ke které vede pouze jedna silnice a i ta tu končí. Takže o konci světa by se skoro mluvit dalo. Napovídá tomu i nádherná okolní příroda, která už sice není lidskou rukou nedotčená, ale zdaleka tu také netrpí zásahy naší horlivosti tolik, jako jinde.


Už v dávné historii mělo Habří vždycky v něčem navrch. Sedláci zde bývali svobodní a jejich povinnosti k vrchnosti by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Dnes má tato obec stejné povinnosti, jako každá druhá, náleží jí ovšem i některá privilegia. Tak například centrální kotelna, kterou je vytápěno několik hned rodinných domů. Další nadstandard vznikl teprve před nedávnem. Pro necelou třicítku stálých obyvatel byla otevřena zbrusu nová hospoda, kde se dá dobře najíst i napít.


Hned první večer provozu byl všemi zúčastněnými přijat s nadšením. Slavnostní páska byla přestřižena, dárky rozdány, pivo teklo proudem a jídlo doslova mizelo před očima. Místní sudičky předpověděly hostinci zářnou budoucnost a my můžeme jen doufat, že nebyla žádná z nich uražena a že po osmnácti letech nádherného života neusne hostinec stoletým spánkem.


A na závěr možná ještě malá pozvánka. „Hostinec tento leží u hlavní cesty a pozůstává z domu s jednou světnicí, blíže lesa v místě výletníky hojně navštěvovaném. Od počátku prosince zde je započata živnost hostinská. Provozovatelé chtějí se přičiniti, aby mu dobrou pověst zachovali a to především zakoupením hojných zásob tu- i cizozemských vín první jakosti, bohatým skladem výtečného vyleželého piva z humpoleckého pivovaru značky Bernard jakož i znamenitého plzeňského Prazdroje. Také kuchyně by měla vždy jak jakostí, tak i levnou cenou každému vyhovovati. Podáváme převážně výrobky domácího původu, jako je i káva Hofr z nedalekých Blatin, která svou lahodnou chutí, vydatností a krásnou barvou zasluhuje všeobecného doporučení.“