Žďárští včelaři oslavili osmdesátiny

Žďárští včelaři oslavili osmdesátiny

Osmdesát let už uplynulo od chvíle, kdy se ve Žďáru nad Sázavou poprvé sešli majitelé a ochránci včelích úlů a včelstev.   

Základní organizace Českého svazu včelařů ve Žďáru nad Sázavou nepatří mezi nejstarší v regionu, ale je jednou z těch, které vydržely dodneška. Překonala jak úbytek včelstev, tak i aktivních členů. V současné době se může pochlubit sto čtyřiceti včelaři, kteří obhospodařují devět set čtrnáct včelstev. Stejně jako jinde i tady bojují s nezájmem mladých o tuto zájmovou činnost. Věkový průměr včelařů v celé České republice se pohybuje okolo šedesáti tří let a nejinak tomu je i ve Žďáru.


Donedávna tady fungoval i včelařský kroužek pro děti, ale jeho činnost byla ukončena ze dvou důvodů. Jedním z nich byla netečnost ze strany mládeže. Nepřekonatelnou překážkou je i to, že se mezi místními včelaři nenašel nikdo, kdo by mladé včelaře učil a odborně vedl.  

Tradici včelaření v tomto regionu prezentují členové žďárské organizace na zajímavé výstavě uspořádané v Čechově domě, který se v době jejího pořádání doslova rozvoněl medem a perníkem. Největší zájem projevily školy, spokojení odcházeli jak učitelé, tak i jejich svěřenci. Téměř každý návštěvník si s sebou nakonec i něco odnesl. Někdo voňavý perník, jiný sladký a zdravý med nebo opojnou medovinu. Ale každý odcházel bohatší o nové vědomosti a zajímavý zážitek.