Jaký byl novoměstský jarmark?

Jaký byl novoměstský jarmark?

Stejně jako na mnoha jiných místech i v Novém Městě na Moravě probíhal v uplynulých dnech předvánoční jarmark.   

Na jarmarky, hlavně ty předvánoční, se vždycky těší velcí i malí. Naskýtá se jim možnost nákupu originálního zboží, takového, které jinde a jindy nekoupí. Je to sice o něco dražší, než běžně dostupné výrobky, ale cení se tu originalita a nápad.

A jaký byl ten letošní novoměstský jarmark? Jak se shodla většina přítomných – šedý a smutný. Řemeslníků tu bylo mnohem méně než obvykle, přijeli snad jen skalní příznivci Nového Města na Moravě. Jejich zboží sice splňovalo to, co se od něj očekávalo, ale bylo jich tak málo, že poptávka daleko převýšila nabídku.

    Velice citelně chybělo jakékoliv zpestření. Mnozí návštěvníci volali po koledách, děti zase vzpomínaly na loňského zapomenutého čerta, kterého tentokrát u opuštěných otevřených ohňů marně hledaly. Olešnická zabíjačka, o kterou byl obrovský zájem, došla už před druhou hodinou, takže kdo přišel o něco později, měl smůlu.

Svůj podíl na nevydařené akci mělo dozajista i počasí. Nepříjemná zima zalézala za nehty a drobný deštík nikomu na náladě nepřidal. Kdo si koupil nějaké to občerstvení, musel zůstat stát a pojídat svůj pokrm takzvaně „na stojáka“, stejně jako kdysi v nádražním bufetu. Lavičky i stolky byly samá kalužina.

    Snad jen prodej levných vánočních stromků z novoměstských lesů zvedl některým náladu. Zájem o ně byl poměrně veliký, ale co naplat, stromky, včelaři a pár řemeslníků dobrou pověst novoměstských předvánočních trhů zachránit nedokázalo.