„Nadosah“ proti kouření

„Nadosah“ proti kouření

Bystřické nízkoprahové centrum pro děti a mládež známé jako „Nadosah“ začalo bojovat proti kouření u dětí a dospívající mládeže.

 

Právě tady, kde děti nemají takové zábrany jako třeba ve škole či v jiných vzdělávacích zařízeních, se často setkávají se skutečností, že se jejich mladí klienti tímto zlozvykem nijak netají. Podle průzkumu pracovníků „Nadosahu“ ochutnají děti první cigaretu přibližně ve věku od sedmi do devíti let. V jednom případě dokonce už ve čtyřech letech a v deseti už nastává pravidelné kouření.

 

Výsledky šetření, jakkoliv alarmující, nechávají samotnou mládež poměrně klidnou. O to více se snaží pracovníci nízkoprahového centra jim tuto problematiku vysvětlit a navést je správným směrem. „Nechceme jim vše nachystat a přinést pod nos. Chceme, aby se také sami podíleli na tom, aby klub dýchal tímto tématem,“ říká šéf „Nadosahu“ Robert Knebl a dodává: „Naše uživatele to velmi baví, malovali kupříkladu obří plakáty s názvem nového tématu, vystřihovali z novin kouřící lidi a tematiku cigaret a vytvořili z toho velkou koláž znázorňující zákaz kouření. Jeden uživatel ze své vlastní iniciativy dokonce vyrobil z ruliček od toaletního papíru úžasný model zlomené cigarety v nadživotní velikosti, která symbolizuje stop kouření.“

 

Aktivity spojené s pokusem o vymícení nepříjemného a hlavně nebezpečného zlozvyku u dětí a mládeže jsou spojené i s promítáním a názornými ukázkami následků tohoto nešvaru. Kluci i holky musí sami hledat odpovědi na otázky, jaké jsou výhody a nevýhody kouření a taky proč vlastně s kouřením začínají a proč by měli přestat.