Včelaři čekají na Radka Jaroše

Včelaři čekají na Radka Jaroše

Pokud se vydáte na včelařskou výstavu „Vůně medu“, může se vám stát, že se zde potkáte se slavným novoměstským rodákem a ještě slavnějším horolezcem Radkem Jarošem.

 

„Radek nám napsal, že přijde. Pokud má čas, tak naši výstavu nikdy nevynechá. Letos jsme mu dokonce věnovali jeden z výstavních panelů s fotografiemi z jeho poslední expedice,“ potvrzuje očekávanou návštěvu českého nekorunovaného krále osmitisícovek předseda ZO Českého svazu včelařů Jiří Zavřel.

 

Pro Radka Jaroše mají včelaři připravený výborný Horolezecký med. A ten je k dispozici i pro ostatní zájemce. Kromě medu samotného, kterého je prý dostatek, je tu možné nakoupit i zdobené perníčky, voskové zboží, kosmetiku i léčiva, včelařské pomůcky, odbornou literaturu, medové pivo i medovinu a mnohé další zboží.

 

Novoměstští včelaři, přestože byli letos zaskočeni nevítaným včelím morem, jsou stále velmi aktivní. Podařilo se jim konečně po osmi letech plánování vybudovat ve spolupráci s městem nové arboretum, každoročně pořádají dnes již vyhlášené medové slavnosti nebo právě probíhající výstavu Vůně medu. Při její organizaci a po celou dobu konání se jich tady vystřídá okolo pěti desítek. Někteří mají na starost prodej, další se chopí práce průvodce. Se svou troškou do mlýna přispěchá snad každý. „Není to jednoduché, během dopoledne máme zajištěny přednášky především pro školní děti. Naštěstí už se zapojují i mladí včelaři a pomáhají nám s výstavou i prodejem,“ potvrzuje připravenost novoměstských včelařů Jiří Zavřel.

 

Už podruhé vzalo výstavu pod svá ochranná křídla Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě. Spolupráce včelařů s pracovníky muzea se vyvíjí k oboustranné spokojenosti a stejné nadšení projevují i nakupující. Mnozí z nich si, obtěžkáni nákupy, ještě neodpustí prohlídku aktuální expozice a spojí tímto příjemné s užitečným.