Moderování diskuze Žďárských vrchů

V posledních týdnech se v komentářích několik lidí podivovalo nad stylem vedení diskuze na našem serveru. Vzhledem k poslednímu příspěvku od paní (slečny) Jarky z 17.12.08, 07:07, ve kterém uvádí, že server umožňuje někomu lhát, rozhodl jsem se sepsat názor vedení stránek k uvedené problematice.

Není tomu dlouho, co vyšel v reakci na některé příspěvky v diskuzi tento článek šéfredaktora. Následně jsme podrobili vše velmi hluboké diskuzi, ze které vzešlo víceméně to, co bylo patrné i z následně vydané ankety o svobodě projevu. Chtěli bychom dát návštěvníkům absolutní svobodu, leč i nás jako provozovatele serveru svazují zákony ČR. Proto moderujeme diskuzi tak, abychom zasahovali do názorů čtenářů co nejméně, ale přitom se drželi v zákonem daných hranicích.

Zde si dovolím malou odbočku. Je nutné si uvědomit, že internet je médium, které se fakticky nedá cenzurovat. Ačkoli se o to některé státy pokouší (Čína a další), není možné uhlídat takový tok informací. Jedná se tím pádem o prostředek, který překonal veškteré tradiční mediální a komunikační způsoby a umožnil neskutečnou svobodu. Překonává dokonce i tradiční pořádky, kdy někteří arabští šejkové, kteří mají výslovně zakázáno vstoupit do kasína, sázejí na internetu. Na počítače se v jejich po staletí tvořících se ústavních pořádcích prostě nepamatuje.

Se svobodou ale přichází odpovědnost. Každý by si měl sám se svým svědomím srovnat, jestli to jakou zvolí v diskuzi přezdívku a jaký bude obsah a styl příspěvku je pravdivá interpretace a také zda náhodou nevstupuje do cizí "svobody". Jak známo, svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého.

Další věcí je, že to, co jednomu může připadat jako jistá a čistá pravda, druhý vidí jako neuvěřitelnou lež. Proto dáváme prostor inteligenci našich čtenářů, aby se ralizovala. Jistě dokáže každý odlišit, co je údaj pravdivý a kdy si někdo dělá legraci, nebo nedejbože chce někoho jiného poškodit. Pořád se jedná jen o názor a tak je to třeba brát.

Za tu dobu, co se zabýváme tvorbou tohoto magazínu byl poslední půlrok v oblasti komentářů suverénně nejúspěšnější. Velmi si toho vážíme, jelikož odezva od návštěvníků je pro nás velice důležitá. Jsme také rádi, že drtivá většina přispěvatelů se drží filosofie magazínu - přinášet pozitivní novinařinu. Neradi bychom se dočkali úrovně diskuze na serverech typu iDnes, kdy na jeden slušný příspěvek připadá deset nesmyslů. Naštěstí je u nás poměr opačný a jsme za to vděčni.

Na závěr ještě malá poznámka technického rázu. Samozřejmě jsme si vědomi, že systém komentářů není v současné době ani zdaleka ideální. Do roku 2009 připravujeme několik novinek, dále přepracovaný mechanismus, který umožní lepší členění příspěvků a doufejme i odstraní momentálně absolutně nutné opatření proti spamu - opisování obrázku (tzv. captcha).