Tajemství Vírské přehrady

Tajemství Vírské přehrady

Hluboké vody Vírské přehrady uchovávají nejedno tajemství. Většinu dní je její temná hladina neproniknutelná a uzavřená. Ale právě teď nastal čas podívat se, co se pod ní skrývá.  

V přehradě je totiž nebývale málo vody. Ta byla na podzim částečně vypuštěna podle běžného režimu. No a nedostatek srážek způsobil, že to, co bývá běžně skryto, se najednou z vody vynořilo. Můžeme tak sledovat například pozůstatky bývalé betonárky, která dodala na stavbu tohoto vodního díla tisíce kubíků betonu.

  Za oběť zdejší přehradě padly obce Chudobín a Korouhvice. Někde v těchto místech se nacházel kdysi právě Chudobín, o kterém profesor František Gregor ve svém průvodci „Jimramov s okolím – od Víru po Svratku“ píše: „ Půjdeme po červené značce do Chudobína. Tura tato patří k nejkrásnějším partiím ve Svratce. V Chudobíně dobrý hostinec. Dříve tu byly železné hamry.“ Po červené do Chudobína se už asi nevydáme a nevyzkoušíme ani hořkost zdejšího piva v místním hostinci. Zmizel pod hladinou stejně jako celá vesnice, ustoupil potřebám okolí.

  O něco jasnější jsou pozůstatky obce Korouhvice. Snadno rozeznatelné patníky lemující cestu a hráz rybníka, stejně jako mostky přes řeku nesou jen nepatrné známky dlouhých hodin pod vodní hladinou.    

A takhle vypadá Vírská přehrada, jak ji neznáte.