V Novém Městě byl zaveden kamerový systém

V Novém Městě byl zaveden kamerový systém

V pátek bylo v Novém Městě na Moravě spuštěno sedm nových monitorovacích kamer, které by měly napomoci policii zajistit větší bezpečnost občanů ve vytipovaných lokalitách.

„Je pokryto zejména celé Vratislavovo náměstí, křižovatka na ulici Masarykově a ulice Žďárská u výjezdu z města. Všechno jsou to úseky, kde dochází k dopravním nehodám a k vandalismu. Kamerovým systém by měl být určitým varováním a zároveň zvýšit bezpečnost,“ říká starostka města Zdeňka Marková.

Kamery jsou sledovány jak Městskou policií, tak i Policií České republiky. V budově Městské policie se pro tuto činnost musel nově nainstalovat dohlížecí pult. „Budou se u něj průběžně střídat všichni strážníci, kterých máme v současné době deset,“ objasňuje obsluhu kamerového systému velitel Městské policie Petr Gregor. Strážci zákona si od nového monitorovacího systému slibují i větší rychlost při nutném zásahu. Podle nich by to měla být otázka tří až pěti minut.

Záznamy z kamer budou po určitou dobu archivovány. V nutných případech by měly být použity pro potřeby policie, což by mohlo napomoci ke snadnějšímu a rychlejšímu vyřešení některých přestupků či trestných činů.

Podle starostky je ovšem nainstalování a spuštění těchto sedmi kamer teprve začátek „Projekt bychom chtěli postupně rozšířit o další lokality.“ A Petr Gregor k tomu dodává: „Když jsme si vytipovali lokality, které by bylo potřeba monitorovat, skončili jsme u sedmnácti kamer. Je to takový neuzavřený cyklus. Když někam kamery umístíme, pak se nám problémy přesunou jinam. Proto počítáme i s občasným přemístěním a doplněním kamer.“ 

Dalšími problematickými místy, kterými jsou například okolí kulturního domu, vlakové nádraží, či ulice Malá, na níž jsou tři restaurační zařízení, se bude jak město, tak i policie nadále zabývat. I tady by byl kamerový systém rozhodně vítaný a to nejen ze strany strážců zákona, ale i místních obyvatel, kteří trvale bydlí ve zmíněných lokalitách.