Vedou Honzové a Karolínky

Vedou Honzové a Karolínky

Snaha měst a obcí dosáhnout co největšího počtu obyvatel není vždy korunována úspěchem. Ovšem, jak praví staré české přísloví, nemusí pršet, stačí, když kape.

Bystřice nad Pernštejnem se už delší dobu snaží zamezit odlivu obyvatel. To se jí zatím ještě nedaří, ale jisté úspěchy se už přece jen dostavily. V loňském roce se tu například narodilo devadesát sedm malých občánků. Na druhé straně ale sedmdesát pět občanů zemřelo. Statistické údaje vykazují také sto dvacet čtyři přihlášených. A naopak se z Bystřice nad Pernštejnem odhlásilo sto padesát osm občanů, což už je pro radnici mnohem méně povzbudivé.

„Absolutní počet obyvatel oproti počátku loňského roku je mínus dvanáct. Ovšem vloni to bylo mínus osmdesát sedm. A já věřím, že v příštím roce už budeme v plusu,“ doufá bystřický starosta Karel Pačiska. A kolik občanů tedy žije v Bystřici nad Pernštejnem? Konečný stav k prvnímu lednu letošního roku je osm tisíc osm set dvacet šest.

Statistika ovšem nezahrnuje jenom strohá čísla. Dozvíte se z ní také, které jména jsou bystřickými rodiči dávána potomkům nejčastěji. V loňském roce zvítězil Jan a Karolína. Z chlapeckých jmen jsou nadále oblíbeni Adamové, Jakubové, Tomášové a Markové. U dívek je kromě Karolíny nejvíce zastoupena Kateřina, Lucie, Sára a Vendula.