Trhy se nelíbí místním obchodníkům a svatebčanům

Trhy se nelíbí místním obchodníkům a svatebčanům

Rada města Žďáru nad Sázavou se na svém minulém zasedání zabývala i problematikou trhů na centrálním žďárském náměstí -  náměstí Republiky.

Jarmarky a trhy jsou ve všech městech velmi vítanou atrakcí. Ve většině případů na nich lze nakoupit netradiční zboží, které se vymyká běžnému sortimentu. Nakupující jsou nadšeni, méně pochopení už ale projevují místní obchodníci, kteří se cítí leckdy trhovci ohroženi. Stěžují si například na úbytek tržeb a odliv zákazníků. To je případ i Žďáru nad Sázavou.

 

V minulém roce se zde konaly čtyři trhy, tři z nich byly zcela v režii zprostředkovatelské firmy. „Byla s ní sice skvělá spolupráce, ale žádosti o organizování trhů nám posílají i další firmy a my nemůžeme povolit trhy na náměstí každý měsíc,“ přiblížila problematiku trhů místostarostka města a zároveň senátorka Dagmar Zvěřinová. Samo město organizovalo pouze jeden trh a to vánoční. Čistý zisk z této akce přinesl do městské pokladny dvacet tři tisíc korun.

Rada města si s problémem poradila šalamounky. Trhy si pod svůj patronát vezme město a budou stanoveny pevné podmínky pro jejich provozování. „Budeme mít čtyři trhy za rok a budeme je směrovat k jednotlivým ročním obdobím. Budou menší a tematicky zaměřené. Plánujeme trh jarní, letní, zářijový a vánoční. Vymínili jsme si, že trhy se nebudou konat v pátek, ale v kterýkoliv jiný, všední den,“ říká Dagmar Zvěřinová.

 

K rozhodnutí organizovat trhy mimo víkendy a pátky vedl radní hlavně zvýšený ruch ve městě ve zmíněných termínech. Už od pátku se zde totiž často konají svatby a rozhořčení svatebčané byli jedni z kritiků jarmarků na náměstí Republiky.

Další podmínkou konání trhů je jejich přesunutí do dolní části centra Žďáru nad Sázavou. „Horní parkoviště tak zůstanou volná pro potřeby motoristů,“ vysvětluje místostarostka.

Jak se městu organizace jarmarků osvědčí a zda trhy přinesou do městské pokladny to, co od nich radní očekávají, to se dozvíme až koncem letošního roku.