Ve Žďáru byly vybrány více než tři desítky stromů ke skácení

Ve Žďáru byly vybrány více než tři desítky stromů ke skácení

Na tři sta tisíc korun přijde město Žďár nad Sázavou vykácení třiceti čtyř stromů, jejichž zdravotní stav byl po dendrologickém průzkumu označen jako nevyhovující.  

„Reagovali jsme na situaci, která se stala ve Zlíně, rozhodně bychom se nechtěli dočkat takovýchto konců,“ vysvětlila radikální krok místostarostka Dagmar Zvěřinová. „Dříve jsme přistupovali velmi opatrně k jakémukoliv kácení zeleně, protože občané to viděli velmi neradi. Ale nechceme, aby se někomu něco stalo,“ dodala.

Vykácení vytipovaných stromů by mělo proběhnout ještě do konce vegetačního klidu. Následně má dojít i k novému osázení. Odstraněné stromy budou nahrazeny stejným počtem nových javorů, navíc však přibude i dvacet malých lip. Kompletní vysazení mladých stromů vyjde město Žďár nad Sázavou na dvě stě tisíc korun.

 

 

Stromy určené k likvidaci pochází z různých lokalit města. „Jejich čas se pomalu nachýlil a bude lépe, když předejdeme nejhoršímu. I když jsme si vědomi, že u občanů to nevzbudí zrovna nadšení. Ale i kdyby to mělo předejít jednomu jedinému zranění, pak vzrostlé stromy raději omladíme,“ konstatuje místostarostka.