Sníh ohrožoval hlavně děti

Sníh ohrožoval hlavně děti

Velké množství sněhové nadílky, které v posledních dnech pokrylo Vysočinu, dělá problémy nejen řidičům a cestářům.  

Hlavně ve vyšších polohách napadlo sněhu tolik, že hrozí nebezpečí přetížení některých střech. Tento případ museli řešit hasiči v úterý na Fryšavě pod Žákovou horou, obci ležící ve  výšce sedm set deset metrů nad mořem.

 

„Jedná se o školku a školu, kde sníh na střeše ohrožoval hlavně děti,“ říká velitel Sboru dobrovolných hasičů a člen zásahové jednotky Martin Dvořák. Při zásahu museli dobrovolníkům vypomoci i profesionálové ze Žďáru, kteří jim pro tuto příležitost zapůjčili potřebnou techniku.

   

„Na střechách bylo minimálně půl metru mokrého sněhu, což ohrožovalo nejen děti a obyvatele Fryšavy, ale i budovy samotné. Objekty nepatří mezi nejmladší a pokud by se včas nezasáhlo, mohlo by dojít i k vážnému poškození střechy,“ přiblížil kritický stav velitel hasičů.

Fryšavští hasiči vyjeli letos k vůbec prvnímu zásahu. S technickou výpomocí při shazování sněhu a zabezpečení objektů už ale mají své zkušenosti. Podobný případ řešili také před třemi lety. Tehdy jim pomocnou ruku podaly Technické služby Nové Město na Moravě, které na místo dodaly vysokozdvižnou plošinu.  

   

Úterního zásahu se účastnilo pět dobrovolných hasičů z Fryšavy, kteří spolupracovali se žďárským profesionálem obsluhujícím vysokozdvižnou plošinu. Kromě samotného shazování sněhu ze střechy bylo nutné zajistit jeho odklizení. Neméně práce dalo hasičům i řízení dopravy. Auta se na kluzké, úzké silnici zastavovala i rozjížděla s velkými obtížemi.

  Meteorologové hlásí na příští dny v nižších polohách déšť, vyšší polohy ale zřejmě neminou další přívaly sněhu. Pokud to bude takto pokračovat, budou mít hasiči i nadále plné ruce práce.