1. duben

1. duben

Toto datum není pouze dnem aprílových žertíků a radovánek, první dubnový den je mimo jiné také Dnem ptactva.  

Na oslavu tohoto svátku jsou připraveny hned dvě zajímavé akce. V sobotu 4. dubna oslaví Den ptactva Zoologická zahrada Jihlava. Na své si přijdou především návštěvníci s ptačím příjmením. Nejenže zaplatí poloviční vstupné, ale je pro ně připraven i drobný dárek. A pokud se na ně usměje štěstí a budou vylosováni, čeká je dokonce vyhlídkový let.

A ještě jeden bonus pro Skorcovy, Jeřábovy nebo Jeřábkovy. Všichni příchozí s těmito jmény budou mít vstup do ZOO zcela zdarma. Skorcovy proto, že skorec vodní byl vyhlášen ptákem roku 2009. Jeřábovi a Jeřábkovi zase takto netradičně oslaví otevření nového výběhu pro jeřáby mandžuské.

Ale Den ptactva si v jihlavské ZOO užijí i návštěvníci, kteří ptačí příjmení nemají. Mimo jiné je čeká ptačí kvíz, soutěže a zajímavosti z ptačí říše a dokonce i ukázky japonského bojového umění, skládání origami nebo vázání tenugujů.

 

Pracovníci CHKO Žďárské vrchy oslaví Den ptactva o něco později. Měsíc duben je vnímán jako počátek hnízdního období. Správa CHKO proto zve každoročně milovníky přírody na „Putování za sýcem rousným“. Samičky zmíněné sovičky v této době pravidelně tráví své dny péčí o budoucí potomky.

Akce se bude konat v sobotu 18. dubna od devíti hodin. Zájemci o tuto netradiční a poučnou vycházku se sejdou na parkovišti před restaurací v obci Studnice, odkud vyrazí směrem ke Koníkovu, Odranci, Kuklíku a zpět. „Budeme obcházet lokality sýce rousného a škrábat po doupných stromech. Přiznám se, že tento rok je pozdním příchodem jara tak výjimečný, že letos ještě opravdu nevíme, zda někde už sýc hnízdí,“ říká Jaromír Čejka ze Správy CHKO Žďárské vrchy. Letošní celodenní výlet za malou sovičkou bude tedy překvapením pro všechny.