Komenský v praxi

Komenský v praxi

Nová výstava Regionálního muzea města Žďár nad Sázavou s názvem „Komunikujeme“ uvítala v tyto dny první návštěvníky.

„Jde o výstavu týkající se fyziky, matematiky a mezilidské komunikace. Vše je podáváno formou hry, to znamená, že jak velcí, tak i malí návštěvníci si mohou cokoliv na vlastní kůži vyzkoušet. Dalo by se říct, že jim předkládáme přírodní vědy trochu netradičním způsobem. Snažíme se tak naplnit slova Jana Amose Komenského „škola hrou“,“ říká historik a kurátor výstavy Miloslav Lopaur.

O pravdivosti jeho slov se mohli přesvědčit i žáci a učitelé ze základní školy ve Svratce. „Jsme první návštěvníci. Vzal jsem sem děti proto, že učím fyziku a myslel jsem si, že by je to mohlo zajímat. Je to zajímavá výstava a žáci si tu mohou prohlédnout i pomůcky, které ve škole nemáme. Třeba potrubní poštu nebo vojenský telefon. Mohou se dokonale vydovádět a při tom se učí,“ pochvaluje si expozici pan učitel Josef Fiala.

     

Nadšení svrateckých „osmáků“ nebralo konce. Nejen že se ulili ze školy, ale navíc mohli popustit uzdu své hravosti a soutěživosti. Na to, aby dostali do cíle paprsek světla, bylo ovšem zapotřebí znát zákony lomu světla. Tam, kde žáci nestačili, vypomohl pan učitel. O něco jednodušší byla obsluha vojenského telefonu, bludiště a oblíbené domino. Při těchto hrách si nikdo ani neuvědomoval, že se vlastně učí.

      

Kromě „hracích“ exponátů jsou na výstavě k vidění i zajímavosti týkající se dějin komunikace. „Jsou tu telegraf i telefon, tedy objevy 19. století, ale nechybí ani podoba písemného projevu nebo lesní roh jako zástupce formy přenosu zvuku,“ vysvětluje Miloslav Lopaur. Jak sám uznává, i když zde mají exponátů hodně, ani tato výstava není dokonalá, neboť způsobů komunikace bylo v minulosti používáno opravdu hodně. Chybí tu například kouřové signály nebo klasické zvukové projevy jako je hvízdání, halekání a další. První návštěvníci si ovšem žádných nedostatků nevšimli, spíše naopak. Pochválili a užili si všeho dosytnosti.

Autorem výstavy je kolektiv pracovníků ve složení: Zdeněk Bochníček, Pavel Konečný, Miroslav Navrátil, Václav Piskač a Vítězslav Prokop. Exponáty zapůjčilo brněnské Mendelovo muzeum. Výstava nazvaná „Komunikujeme“ bude ve žďárském muzeu k vidění až do 31. května.