Osmistovky Žďárských vrchů uvítaly v pravé poledne téměř stovku návštěvníků

Osmistovky Žďárských vrchů uvítaly v pravé poledne téměř stovku návštěvníků

Netradiční akci na oslavu Dne země pořádala v sobotu Správa chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Široká veřejnost byla vyzvána k návštěvě všech čtrnácti osmistovek Žďárských vrchů. Organizátoři určili i konkrétní čas – vše se odehrávalo v hodině dvanácté, tedy v pravé poledne.

Ačkoliv byla akce velmi pečlivě připravena, i tady se jedna chybička vloudila. „Vrchol Tisůvky, který jsme označili jako jednu z osmistovek, má ve skutečnosti jenom sedm set devadesát dva metrů a vypadl nám Fryšavský kopec, který má skutečně přes osm set metrů. Takže ještě pro upřesnění, více než osm set metrů nad mořem má Kamenný vrch, Šindelný vrch, Žákova hora, Křivý javor, Devět skal, Lisovská skála, Křovina, Malinská skála, Vysoký kopec, Buchtův kopec, Pasecká skála, Kopeček u Studnic, Pohledecká skála no a zapomenutý Fryšavský kopec,“ přiznává omyl pracovnice správy CHKO Žďárské vrchy Ludmila Švastalová, která měla za úkol vítat návštěvníky Pasecké skály.


   

Osmistovky Žďárských vrchů pokořila ve stanovený den a hodinu téměř stovka turistických nadšenců. Krásné slunečné počasí vylákalo ven jak jednotlivce, tak i rodiny s dětmi. Na Pohledeckou skálu, Křovinu, Křivý javor a překvapivě i na Buchtův kopec však nezavítal ani jeden návštěvník. Nejvíce lidí – dvacet sedm - došlo na vrchol Žákovy hory, druhá nejúspěšnější co do počtu návštěvníků skončila Lisovská skála.

Na turisticky velmi oblíbenou Paseckou skálu se vyšplhalo patnáct odvážlivců. Svůj podíl na poměrně nízkém počtu návštěvníků tu zřejmě měla i oprava silnice spojená se zákazem vjezdu mezi Maršovicemi a Sněžným. Počítal-li někdo s výletem autem a vyjel na poslední chvíli, určitě se nestihl dostavit na určené místo v čas. Kdo se naopak vydal na kole nebo vyšel pěšky, byl odměněn příjemnou projížďkou či procházkou a po zdolání jedné z osmistovek také pamětním listem.

   

Výhled z vrcholu 818m vysoké Pasecké skály sice nebyl úplně dokonalý, ale nádherné počasí tuto malou vadu na kráse plně vynahradilo. „V případě dobrého počasí je odtud vidět i Praděd a Sněžka, ale takovéto výjimečně dobré podmínky tu jsou tak dvakrát v roce,“ říká Ludmila Švastalová, která na závěr naší návštěvy přidává ještě jednu perličku: „Když jsme připravovali tuto akci, tak jsme zjistili, že na světě je čtrnáct osmitisícovek a Žďárské vrchy zase mají čtrnáct osmistovek.“ Takže jsme vlastně skoro světoví!