Antivandal alias otloukánek

Antivandal alias otloukánek

Vandalismus spojený s ničením všeho, co zničit lze je fenoménem dnešní doby. A vypořádat se s ním, to není záležitost jednoduchá.

Zcela originálně k tomuto problému přistoupili v Bystřici nad Pernštejnem. „Přemýšleli jsme, co máme udělat pro to, aby na našich naučných stezkách nedocházelo k vandalismu. Antivandaly už máme na naučných panelech, ale novinkou je takzvaný „aktivní antivandal“, jak mu pracovně říkáme,“ informuje místostarosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Vojta. A co si pod tímto pojmem máme představit? „Protože vandalismus se většinou projevuje tím, že dotyční do něčeho bouchnou nebo říznou, tak jsme vymysleli něco, na čem se mohou odreagovat. Je to vlastně jakási dřevěná branka sto osmdesát centimetrů vysoká a v ní budou na řetězech zavěšeny kmeny s namalovanými obličeji. U nich bude pálka, a když se bude chtít někdo vyřádit, může si s ní do aktivního antivandala s chudí bouchnout.“

 

 

V rámci Vodohospodářské naučné stezky tak budou nainstalováni tři otloukánci. Jeden z nich bude umístěn u Základní školy Nádražní, další v lokalitě Rácová a poslední najdete u odbočky na Bratrušín. Výroba aktivních antivandalů bude svěřena do rukou místního stolaře, kterému s kovodělnými pracemi vypomůžou i žáci zdejší střední zemědělské školy.

 

Obličeje otloukánků nebudou podle slov místostarosty nijak konkrétní. Záleží zcela na fantazii výrobců, ale podle pracovní verze by to měly být pouze jednoduché veselé a smutné tváře.

 

Aktivní antivandal je dokladem toho, že geniální nápady mohou být úplně jednoduché a navíc nemusí stát ani moc peněz. Agresivní jedinci si na něm mohou zcela beztrestně vybít vztek a zbavit se nadbytečného adrenalinu.