Přípravu na soutěž berou dobrovolní hasiči zcela vážně

Přípravu na soutěž berou dobrovolní hasiči zcela vážně

Rok co rok je prověřována akceschopnost dobrovolníků na Soutěži družstev sboru dobrovolných hasičů.

I když nejde o profesionály, nároky na jejich fyzickou zdatnost a odborné znalosti jsou poměrně značné. Kromě teoretických otázek tak čeká dobrovolníky i závod v požárním útoku a běh na šest krát padesát metrů s překážkami.

Kromě pečlivé přípravy strojů, tedy stříkaček, čerpadel a jejich příslušenství je před soutěžícími z řad dobrovolných hasičů i další nelehký úkol – dát svoje netrénovaná těla znovu do formy alespoň natolik, aby si mezi kolegy z ostatních sborů netrhli ostudu. Soutěž se sice koná až poslední květnovou sobotu, ale už teď je nejvyšší čas začít s tréninkem.

      

Snad největším oříškem je pro soutěžící požární útok. Přepečliví rozhodčí si všímají i těch nejmenších chybiček a tak celé družstvo musí být dokonale sladěno. Každý pohyb je proto při tréninku kontrolován velitelem, který opravuje chyby, měří čas a zároveň dodává svým svěřencům tolik potřebnou sebedůvěru. Jen díky neustálému opakování v čase příprav se pak soutěžící vyhnou nepopulárním trestným bodům.

      
A když to ani přes pečlivou přípravu letos nevyjde? Co na tom. Důležitý je pocit, že pro vítězství udělali vše, co bylo v jejich silách.