Edison by se divil

Edison by se divil

Žárovka byla bezesporu jedním z nejúžasnějších vynálezů.  Zimní dlouhé večery a ponurá rána byly zahnány do kouta a doba nečinnosti tak byla zkrácena na minimum.

Možná si dnes ani neuvědomujeme, jak moc by nám světlo chybělo. A to nejen v domácnostech. Už jsme si zvykli, že když večer nebo v noci vyjdeme ven, pouliční osvětlení nám ozáří velkou část ulice. Nemusíme čekat na úplněk nebo na svit hvězd, abychom rozeznali, kudy vlastně jdeme.

 

Ale nic není zadarmo. Noční osvětlení měst a vesnic nás také něco stojí. A nebývá to částka ledajaká.  Například Bystřice nad Pernštejnem má na svém území jeden tisíc sto světelných bodů a celková spotřeba elektrické energie na její osvětlení je vyčíslena na jeden a půl miliónu korun ročně.

 

Finance byly a jsou neustálým problémem a tak se i toto město snaží najít způsob, jak nejlépe ušetřit. „Jednak dáváme nové zářivky, které mají nižší spotřebu, a pak jsme vymysleli ještě novinku – vyzkoušíme jedno LED svítidlo, které v sobě nemá žádnou žárovku nebo zářivku, ale o všechno se postarají LED diody. Životnost tohoto svítidla je sedmdesát tisíc hodin, což představuje čtyřicet let desetihodinového denního provozu,“ uvedl místostarosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Vojta. Životnost LED svítidla je dokonce natolik dlouhá, že předčí i životnost ramena, na němž bude lampa zavěšena.

 

První „vzorek“ bude použit na ulici Tyršova. Pořizovací cena je o něco vyšší než u klasických zářivek, město vyjde na osm tisíc korun. Vyšší nákupní cenu ovšem dokonale vyváží nižší spotřeba, která je v tomto případě 46W, zatímco stávající zářivky spotřebují 2x36W a dvě třetiny z nich dokonce 250W. Letos ze svého rozpočtu vyčlenilo město na výměnu svítidel čtyři sta tisíc korun, což je téměř polovina oproti roku loňskému.

 

Další z úsporných opatření, které Bystřice zavedla, je takzvaná dvojí doba svícení. „Zhruba do jedenácti hodin svítí všechna svítidla, od jedenácti do čtyř je noční svícení, kdy každé druhé nebo třetí svítidlo zhasne. A po čtvrté hodině, kdy je zase větší pohyb občanů, se světla opět rozsvítí,“ vysvětluje jednoduchý návod jak ušetřit Josef Vojta a dodává, že vše se samozřejmě mění podle toho, zda jde o letní či zimní období.

 

Nové LED svítidlo, které by se na ulici Tyršově mělo objevit během příštího týdne, zůstane v Bystřici zatím osamocené. Radní se rozhodli nejdříve vyzkoušet, jak moc se osvědčí. „Myslím si, že pořizovací cena půjde postupně o něco dolů a pokud životnost bude opravdu taková, jak slibuje výrobce, pak bychom se určitě přiklonili k těmto LED svítidlům,“ doufá místostarosta.

 

Thomas Alva Edison by nad tímto svítidlem skutečně žasnul. Vždyť jeho první žárovka měla životnost pouze okolo padesáti hodin! Ale i když jsme se dnes dostali mnohem, mnohem dále, prvenství mu už nikdo neupře.