V Radešínské Svratce byla volena „MISS kráva“

V Radešínské Svratce byla volena „MISS kráva“

Ve čtvrtek se v Radešínské Svratce konala výstava a přehlídka potomstva českého strakatého skotu. Plemenářské organizace tady ukázaly své výstavní kusy, z nichž se pak vybíral ten nejlepší a nejkrásnější jedinec.

Český červenostrakatý skot je plemeno s kombinovanou mléčnou a masnou užitkovostí. „Naše plemeno směřuje do Evropy. Dnes můžeme říci, že máme třetí největší populaci kombinovaného plemene v rámci Evropy a náš skot je srovnatelný se špičkou, která je v Rakousku a v Německu. Nakonec i sami příslušníci zmíněných států na minulé výstavě konstatovali, že tři vlajkové lodi kombinovaného skotu ve světě jsou Rakousko Německo a Česká republika,“ pochvaluje si zdejší stáda Ing. Roman Šustáček, předseda Svazu chovatelů českého strakatého skotu.

 

K tvrzení, že český strakatý skot má šanci ve světě, se připojil i bývalý ministr zemědělství Petr Zgarba: „I doba krize přispívá ke kombinované užitkovosti. Mléko a maso jde vždycky ruku v ruce. Naši předkové nebyli hloupí. Věděli, co dělají. Akorát my dnes někdy netušíme, co je dobře a co je špatně.“

 

  

Do Radešínské Svratky přivezli chovatelé celkem sto dvacet kusů českého strakatého skotu. Rozhodnout, která kráva je ta nejkrásnější, nebylo vůbec jednoduché. „Soutěž je založena na stejném principu jako MISS,“ vysvětluje Ing. Roman Šustáček. „Záleží hlavně na kráse. Hodnotí se utváření vemene, stavba končetin i bederní části. Rovněž to, jak se kráva projevuje. Proto se také zvířata dlouho na výstavu připravují a učí se například i chodit. Používají se i různé módní doplňky jako jsou třeba flitry, pudrují se, barví se, některá mívají i příčesky. Je to taková velká hra na krásu. Na výstavy samozřejmě chodí pouze špičkové dojnice, tedy ty, co mají vysokou užitkovost.“

  

Některé krásky ovšem nebyly volbou MISS vůbec nadšené. Výstavní molo je zajímalo právě tak málo, jako páni rozhodčí. Ladnou chůzi vyměnily za zběsilý úprk a jejich průvodcům dalo spoustu práce, aby je přesvědčili, že to tady zase není tak špatné.

 

Na výstavě se ale nevolila pouze MISS českého strakatého skotu. Velmi bohatý byl i doprovodný program. Své výrobky zde prezentovala spousta firem nabízejících své služby zemědělcům. A nešlo pouze o živočišnou výrobu. Na své si přišli i obdivovatelé těžké techniky.

  

Zvláště děti pak byly nadšeny mechanickým býkem, na němž si mohly vyzkoušet svou sílu a obratnost. Někdo uspěl více, jiný méně. Pád čekal nakonec každého.

 
„Tato výstava je pro zemědělce i příležitostí pro odpočinek. Potkají tady kamarády, mohou si postěžovat, dát si skleničku dobrého vína, nadechnout se a nabrat sílu do dalších dnů, které pro ně nebudou určitě vůbec lehké, neboť vývoj v této oblasti je hodně těžký a nevíme, co nás čeká,“ řekl na závěr Ing. Roman Šustáček. Moc optimismu v jeho slovech nezaznělo. Věřme, že na příští výstavě se rozloučíme veseleji.