Olympijský oheň přivezou hasiči

Olympijský oheň přivezou hasiči

10. června přijede do Žďáru nad Sázavou hasičský pradědeček narozený v roce 1934. Není jím nikdo jiný, než automobil PRAGA RN, který zde bude propagovat takzvanou „hasičskou olympiádu“ neboli Mezinárodní soutěž profesionálních a dobrovolných hasičů zemí CTIF.

Sama „hasičská olympiáda“ se bude konat v Ostravě 19. – 26. 7. „Takováhle soutěž byla u nás naposledy v roce 1973. Dobrovolní hasiči se pro to rozhodli pro nějakou větší propagaci“, říká Luboš Zeman, starosta OSH ČMS Žďár nad Sázavou a dodává: „vznikl nápad, že by vyjel hasičský veterán z Přibyslavi, kde bude symbolicky zapálen olympijský oheň. Tam bude zahájena první etapa, etap bude celkem sedm.“

Cílem první etapy se stane Žďár nad Sázavou. Cestou se ale ještě posádka hasičského pradědečka pozdraví s dobrovolnými hasiči v Nových Dvorech, Sázavě a Hamrech. Ve Žďáru nad Sázavou bude vozidlo očekáváno mezi 14. hodinou a 14.30. Součástí slavnostního ceremoniálu bude i výstava hasičské techniky, soutěže pro děti, předvedení požárního útoku a další. „Připravili jsme dvouhodinový doprovodný program, mělo by tam být vystaveno asi šest nových hasičských vozidel a jedno vozidlo historické. Ukázky předvedou jak mladí hasiči, tak i profesionálové,“ uvedl Luboš Zeman.

Veterán pak bude z náměstí Republiky odjíždět v 17 hodin a jeho další trasa povede přes Jámy, Hlinné, Petrovice, Nové Město na Moravě, Pohledec, Roženecké Paseky, Věcov a Jimramov. Cíl druhé etapy bude v Poličce.

Do konečné stanice, tedy do Ostravy, se PRAGA RN dostane přes Jevíčko, Moravský Beroun, Jánské Koupele a Opavu. V Ostravě bude pětičlenná posádka vozu z Vysočiny očekávána 17. 6. Slavnostní přijetí hejtmanem Moravskoslezského kraje bude tentokrát obohaceno o vydání tematické poštovní známky.