Autorem nové sochy je bystřický kovář

Autorem nové sochy je bystřický kovář

Právě rekonstruovaný atletický stadion v Bystřici nad Pernštejnem si podle mínění radních zaslouží i nového maskota – litinovou sochu.

Z tohoto důvodu vyhlásilo město Bystřice nad Pernštejnem soutěž na navržení skulptury, která by měla být vytvořena v rámci tradičního Slévárenského sympozia. Námět byl jednoduchý a přitom výstižný – atletika.

 

Dnes už známe vítěze. Na radnici se sešly celkem tři návrhy. Antonín Nový z Říčan u Brna navrhl koulaře, který by byl ohýbaný z hliníku. Jeho projekt ale do výběru rady ani nepostoupil. „Je vidět, že pan sochař je velký umělec, umí to, rozumí tomu, ale nevíme, jestli není na naše město příliš drahý,“ řekl starosta města Karel Pačiska.

Ve hře tedy zůstaly dva návrhy atletů. Jedna z možných soch, by byla odlévaná z šedé litiny, autorem statického koulaře je Jan Šebánek. Podle Karla Pačisky by to město vyšlo mnohem levněji: „Dělalo by se to ve Štěpánově, kde by nám materiál dali zadarmo. Pak by šlo jen o to zaformování a umělecké zpracování sochy.“

Podle rozhodnutí rady ze dne 9. června se vítězem stala socha diskobola z nerezu od bystřického kováře Milana Beneše. Socha bude zhotovena v životní velikosti a umístěna by měla být na slavnostním místě.  „Budou se u ní odehrávat vyhlášení závodů a podobně,“ dodal starosta Bystřice.

 

Slavnostní otevření dokončené modernizace atletického stadionu bude 8. září. Přítomen bude i Tomáš Dvořák, jehož jméno stadion ponese.