Hasičská soutěž byla tentokrát ve znamení rychlosti

Hasičská soutěž byla tentokrát ve znamení rychlosti

Nedělní dopoledne ve Slavkovicích patřilo hasičům. Sjeli se zde sbory z jedenácti obcí Novoměstského okrsku, aby změřily své síly v pravidelné každoroční soutěži.

 

Tentokrát všechny čekalo pár změn. Vůbec poprvé se požární útok neprováděl klasicky, jak bylo zvykem, ale podle pravidel požárního sportu. „Čekal jsem, že budou větší problémy, ale krásně se to zvládlo, i když nám počasí moc nepřálo a kvůli němu se soutěžilo na velmi špatném, blátivém terénu,“ říká velitel Novoměstského okrsku Jiří Mrkos.

 

Bláto bylo opravdu všude a jen zázrakem nedošlo při klání k nějakému úrazu. Zato pádů si soutěžící užili nepočítaně. Letos byla nejdůležitější rychlost a ta s klouzavým bahnem nešla dost dobře dohromady. A jaké změny soutěž přinesla? „Všechno je svižnější a tak i celá soutěž proběhla v podstatně rychlejším tempu. Dřív jsme ještě zkoušeli teorii, dnes už jsme od toho upustili. Dalo by se říct, že to bylo takové suplování práce velitelů, kteří jsou povinni školení mužstva v teorii ze zákona provádět,“ vysvětluje Jiří Mrkos.

 

Tentokrát byly základem hasičské soutěže pouze dvě disciplíny a to útok podle pravidel požárního sportu a štafeta. Na příští rok ale organizátoři chystají ještě jednu. Jedná se o takzvaný „přebor jednotlivce“. I tady bude samozřejmě nejdůležitější rychlost. „Soutěžící bude muset co nejrychleji překonat kladinu, rozhodit hadice, napojit je na rozdělovač, napojit proudnici a přeběhnout stometrový úsek,“ představuje novou disciplínu velitel okrsku.

 

Dobrovolní hasiči ve Slavkovicích dokázali, že si s novými pravidly stejně jako s náročným terénem dokážou bravurně poradit. Vítězem se nakonec stalo družstvo z Maršovic, kterému na paty těsně šlapalo Rokytno. Hned za ním skončili hasiči z Hlinného. Bramborová medaile patřila hasičskému týmu z Křídel.